Kriminalitet

Ny trend: Kriminelle sender familie i sikkerhet i utlandet

Etter at en uskyldig mann ble drept i forrige uke i Sverige, registrerer svenske politi en ny trend: Gjengkriminelle sender andre ikke-kriminelle familiemedlemmer ut av landet for bedre å kunne beskytte dem. Et av landene som nevnes er ferielandet Tyrkia. Men også Polen og Portugal står på listen.

Etter drapet på faren til en mistenkt i en pågående gjengkrig, begynner gjengkriminelle i Sverige å flytte familiene sine til utlandet, sier flere kilder til Svenska Dagbladet (betalingsmur).

Det var torsdag i forrige uke at en 50 år gammel mann ble skutt og drept i entreen sin etter å ha åpnet døren til rekkehuset sitt i Tullinge, sør for Stockholm.

Mannen som ble skutt og drept var far til en mann som samme kveld ble pekt ut i TV-programmet Efterlyst som mistenkt for skyting mot en bolig der en familie lå og sov. Målet for skytingen var en slektning av Rawa Maijid (36), kjent i media som «den kurdiske reven». Majid er i konflikt med en 24 år gammel mann som i media er kjent som «The Greek».

Rawa Majid er varetektsfengslet i sitt fravær, mistenkt for ekstremt alvorlig narkotikakriminalitet og ekstremt grov narkotikasmugling og er rapportert å være i Tyrkia, som nekter å utlevere ham til Sverige.

– Ingen samvittighet i det hele tatt

Den drepte 50-åringens familie har anmeldt politiadvokat Moa Blomqvist for å ha forvoldt en annens død eller grov uforstand for beslutningen om å avsløre sønnens identitet på TV.

– Med den store makten som påtalemyndigheten besitter følger også et stort ansvar. Deres beslutninger kan få konsekvenser og i dette tilfellet burde man ha innsett risikoen. I tillegg har tiltaket ikke engang vist seg å være effektivt fordi han fortsatt er på frifot, sier den anonyme personen som representerer familien til SVT.

Distriktspolitibetjent Martin Lazar sier til  Svenska Dagbladet at drapet på 50-åringen er noe nytt blant de svenske gangsterkrigene.

– At man bevisst og målrettet går inn i en bolig og skyter i hjel en person som ikke har noe med forbrytelsen å gjøre, det har vi ikke sett før. Det er ingen samvittighet i det hele tatt, sier han til avisen.

– Nye grenser er nå krysset.

Flyttes til andre land

Etter Adriana-saken trodde Lazar at de kriminelle hadde fått en lærepenge. 12 år gamle Adriana ble skutt og drept i Botkyrka ved en bensinstasjon da hun luftet hunden sin. Hun ble offer for kuler tiltenkt kriminelle.

– Jeg tenkte at selv i den kriminelle verden ville man gå til ettertanke, at man ikke skulle gå løs på uskyldige. Men i stedet har det blitt det motsatte, sier Lazar.

Ifølge flere kilder til Svenska Dagbladet har gjengkriminelle i Sverige etter drapet på den 50-årige faren begynt å flytte sine slektninger fra Sverige til land som Portugal, Tyrkia og Polen.

De velbeslåtte flytter raskt, mens andre søker hjelp fra politiet, ifølge avisens informant. Det opplyses ikke hvem det er som drar til Portugal og Polen. At Polen og Portugal benyttes som beskyttelsesland, tolker vi til at der er det ikke rivaliserende gjenger som befinner seg, mens i hele Vest-Europa har store befolkninger fra særlig Midtøsten og dets like land. Dessuten er Portugal og Polen land med lave levekostnader, og Portugal kan i tillegg by på meget godt klima.