Æresdrap og æresrelatert vold

Gravid 21-åring kastet i døden fra balkong

21 år gamle Soliana ble drept tidligere i år etter et såkalt fall fra balkongen. Hun var gravid i tredje måned, og kjæresten (29) ble pågrepet samme natt som "ulykken skjedde" og har siden den gang sittet i varetekt. Svenske politiet sier etterforskningen har styrket mistanken mot han. Senest i forrige uke ble nok en ung kvinne drept etter å ha "falt" fra en balkong. De såkalte balkongjentene fører sjeldent til domfellelse da det er vanskelig å legge tilstrekkelig bevis på bordet. Som regel ender det med at drapene klassifiseres som ulykke eller selvmord.

Den «svenske metoden» på å drepe «ulydige» jenter ved å hive dem ut fra en balkong, fremstår nesten som en vanntett drapsmetode. Siden 2004 er det registrert et ukjent slike dødsfall, og få av sakene fører til domfellelse. Man får unektelig en opplevelse av tredje verden-tilstander i forhold til både rettsstaten og kvinnesyn. Selv går tankene mine til Pakistan og alle «kjøkkenulykkene» der, der unge svigerdøtre settes fyr på og der det hevdes at det var en teknisk ulykke med kjøkkenovnen. Morderne går slik fri.

Det er verdt å merke seg at vi aldri hører om unge menn i Sverige som «faller» i døden fra balkonger.

En kontrollerende kjæreste

Historien om Soliana gjør et særlig inntrykk. Hun, en skjønnhet, beskrives som en person alle umiddelbart kunne like. Hun kom fire søsken til Sverige i 2017 på familiegjenforening med moren. Hun lærte seg svensk raskt, tok artium og drømte om å bli makeupartist. Hun var en hjemmekjær person og da moren fikk en ny sønn i 2019 steppet Soliana inn som mor nummer to. I 2022 møtte Soliana den 29 år gamle mannen. Hun ble forelsket og moren hennes, Lemlem, fikk møte ham og familien hans. Hun beskriver han som hyggelig. Men han viste seg raskt å være svært kontrollerende. Han ville aldri at hun skulle møte vennene hans. Når de så hverandre, var det alltid bare de to. En dag fortalte Soliana at de skulle gifte seg i mai i år, noe Solianas familie reagerte negativt på.

De hadde begynt å mistenke at forholdet var destruktivt. 29-åringen så ut til å være veldig sjalu og noen ganger måtte de hente Soliana når hun hadde merker i ansiktet og var opprørt.

En av brødrene til Soliana sier at han prøvde å få henne til å rapportere det til politiet, men hun ville ikke.

Hva som skjedde i leiligheten i Jakobsberg 31. januar i år er det ingen som vet riktig ennå. Etterforskningen pågår og 29-åringen har nå sittet varetektsfengslet i fire uker og vil forbli varetektsfengslet inntil siktelse tas ut 16. mars. Hans nasjonale opphav er ikke offentlig kjent.

– Vi kartlegger nå forholdet mellom partene, hvilke forhold som eksisterer rundt dem historisk sett. Det inkluderer for eksempel om det er opplysninger om tidligere vold og domfellelser, sier kammeradvokat Henrik Stiernblad.

Spesielt fall fra balkonger er notorisk vanskelige å undersøke. Det er flere eksempler på at unge kvinner blir kastet fra balkonger i et forsøk på å få et drap til å se ut som et selvmord.

Hørte kvinneskrik

Mangelen på andre skader på kroppen enn de som er forårsaket av fallet, og mangelen på vitner, gjør dem vanskelige å vurdere og eksperter mener mørketallet er høyt.

Senest i forrige uke registrerte Lennart Wallger, Twitter, et nytt drap, nå også kalt balkongflyvning. Av fem registrerte drap i Sverige i forrige uke, var ett av en balkongjente.

Aftonbladet

(Fotomontasje: HRS)