Aktuelt

Kvinne nektet å bruke hijab. Forsøkt drept av broren

Politiet har tatt ut tiltale mot en mann i 30-årene for å ha forsøkt å drepe søsteren sin. Motivet mener politiet handler om ære. Kvinnen nektet nemlig å bruke hijab, hun hadde kjæreste, og hun ville leve i frihet som norske kvinner. Ifølge tiltalen forsøkte han å drepe henne ved å stramme en ledning rundt halsen hennes. Dette skjedde i en leilighet i Tromsø sentrum 12. oktober i fjor.

I flere måneder nå har politiet i Tromsø etterforsket det de mener er et forsøk på æresdrap. Nå mener politiet at de har tilstrekkelig med bevis og har derfor tatt ut tiltale mot mannen i 30-årene.

– Ut fra det som er opplyst, er det søsterens levesett som oppfattes å ha krenket familiens æresfølelse. Hun skal ha nektet å bruke hijab og forelsket seg i en mann fra et annet land med en annen bakgrunn enn hennes. Videre skal hun ha sagt at hun ønsket å være som norske kvinner, heter det fra fengslingskjennelsen fra Nord-Troms og Senja tingrett da mannen ble pågrepet i fjor.

«Gjenreising av ære går ikke ut på dato»

Kameraovervåking i leiligheten der det angivelige drapsforsøket skjedde, avdekker hendelsen. Personene til stede snakker arabisk.

I fengslingskjennelsen beskrives det hvordan mannen uten noen form for provokasjon går til angrep på søsteren.

– Siktede satt over fornærmede og tok en kabel rundt halsen hennes og forsøkte å kvele henne. Fornærmedes søsken stoppet tiltalte. I situasjonen var det ingenting som tyder på at han ville slippe taket.

Politiet mener drapsforsøket ble avverget ved at familiemedlemmene grep inn. Det beskrives også at flere i familien ble vitne til drapsforsøket, står det også i kjennelsen.

Det tiltalte har vært varetektsfengslet siden pågripelsen i fjor. Like etter overfallet løp kvinnen ut av leiligheten sammen med en datter.

– Fortsatt anses det å foreligge sannsynlighetsovervekt for at siktede er opphengt i tanker om å gjenreise familiens ære forsøkte å drepe søsteren, heter det i kjennelsen fra oktober i fjor.

Politiet har mens mannen har vært varetektsfengslet argumentert med at «gjenreising av familiens ære ikke går ut på dato», og at det derfor er viktig å holde mannen fengslet.

– Fornærmede har utfordret æreskulturen ved å ha kjæreste, nekte å bruke hijab samt uttale at hun ønsker å leve ett fritt liv slik som kvinner i Norge.

Den tiltalte har bodd i Tromsø i over 10 år. Han erkjenner straffeskyld for kroppsskade men ikke for for drapsforsøk.

Nordlys