Innvandring

Fremvekst av bevæpnede grupper i Vest-Europa

De dukker opp som paddehatter i flere vesteuropeiske land: Væpnede grupper som ønsker å omstyrte samfunnet og såkalt gjenopprette lov og orden. Nå kan Sverige ha en helt egen gruppe borgere som ønsker å skape et nytt samfunn. En skytebane funnet under en villa spiller en fremtredende rolle.

Naboene hadde lenge undret seg over lydene som kom fra villaen på en øy utenfor Stockholm. Igjen og igjen hørtes det skarpe smell fra innsiden av huset, som eies av en mann de ikke kjenner.

Svensk politi har lett etter eieren av huset i lengre tid. Og for noen uker siden kom den foreløpige kulminasjonen av en sak som innebærer en rekke ransakinger – blant annet av huset på øya utenfor Stockholm.

Det viste seg at eieren av huset, beskrevet i svenske medier som en 68 år gammel mann, hadde satt opp sin egen skytebane under villaen. Og det var ikke den eneste overraskelsen etterretningstjenesten og svensk politi fikk da de trålet huset og hagen: Overvåkingskamera var satt opp i flere trær, og skilt advarte om at man ikke skulle gå inn på eiendommen.

I huset var det gjemt en samling våpen, våpendeler og annet utstyr, noe som i seg selv er alvorlig nok.

Men det politiet og SÄPO, Sveriges svar på PST, egentlig lette etter, var bevis på at huseieren var inne på noe annet og langt mer alvorlig: Planer om å etablere en slags svensk paramilitær styrke eller politistyrke blant likesinnede personer.

Saken leder tankene til nesten identiske saker fra flere europeiske land. Noe ulmer i Europa?

Gammel soldat

Det er to hovedpersoner i saken som behandles på ulike nivåer i det svenske rettsvesenet. Den ene er den 68 år gamle huseieren. Huset hans på idylliske Värmdöen utenfor Stockholm har angivelig vært et slags uformelt hovedkvarter for de involverte og siktede i saken.

Huseieren er tidligere oberstløytnant i det svenske forsvaret, og det er i seg selv en skjerpende omstendighet, fordi han dermed besitter en del militære ferdigheter, som gjør ham farligere, dersom beskyldningene om å ville opprette en slags paramilitær styrke stemmer.

Huseieren har jobbet tett med en yngre person som omtales som «våpeninstruktør» og som også har militær bakgrunn.

Begge ble tvunget til å forlate svensk forsvar for mer enn ti år siden. I begge tilfeller på bakgrunn av anklager om kriminell virksomhet, skriver svenske medier, inkludert ulovlig håndtering av våpen.

Offentligheten vet lite fordi politiet og påtalemyndigheten holder kortene tett. Men de skal ha jobbet for å etablere og trene en gruppe som potensielt «kan utgjøre en trussel mot Sveriges indre sikkerhet», slik påtalemyndigheten har formulert det.

Politiet har tidligere pågrepet en rekke personer som kan ha tilknytning til saken. Svenske medier beskriver en eiendomsinvestor, en fotballspiller fra svensk toppfotball og en restaurant- eller kaféeier.

Hva gruppen, som skal ha trent i bruk av våpen, ville oppnå, fremgår ikke av opplysningene påtalemyndigheten har offentliggjort.

68-åringen er også tiltalt for å ha gitt falske våpentillatelser til en rekke personer, slik at de «lovlig» kunne kjøpe pistoler av merket Glock – et merke som er svært populær blant svenske gjengmedlemmer. Politiet forteller også at de to mennene har solgt våpen til en rekke personer.

Noe ulmer

Hvordan saken om opprettelsen av et paramilitært korps ender i Sverige er foreløpig ukjent. Men man vet at landet i en årrekke har hatt sterke høyreorienterte grupper, av noen kalt nazister som i Den nordiske motstandsbevegelsen, som har jobbet mot innvandring og for omfattende omveltninger av samfunnet.

Slik sett er det nærliggende å trekke direkte tråder til lignende saker i flere europeiske land.

Det er bare noen måneder siden at rundt 3.000 tyske politi- og etterretningsoffiserer slo ned på grupper i Tyskland som ble anklaget for å ville styrte regjeringen og skape et nytt samfunn.

En av de mest kjente gruppene er «Reichsbürgerbevegelsen», som ikke aksepterer den tyske grunnloven og som har sterke nazistiske holdninger.

Det har vist seg at noen av medlemmene har militær bakgrunn, akkurat som i Sverige, og tyske myndigheter kjemper allerede mot høyreorienterte grupper innen det tyske militæret.

Men Sverige og Tyskland er ikke alene om å ha grupper som ønsker en ny regjering.

I 2018 raidet fransk politi en gruppe kalt «Les Barjols». Gruppen hadde planlagt et attentat mot president Macron og jobbet med et statskupp i Frankrike.

13 personer ble siktet i saken, to kvinner og 11 menn i alderen 26 til 66 år. Saken er nylig avsluttet. Ni ble frikjent, mens fire medlemmer av gruppen fikk flere års fengsel. Gruppen skal også i henhold til tiltalen ha planlagt å drepe innvandrere og angripe moskeer, samt å kidnappe parlamentsmedlemmer.

En forsvarsadvokat, Lucile Collot, sa at påtalemyndighetens sak var basert «på fiksjonen om at en voldelig handling kom til å skje».

Berlingske