Kriminalitet

Kulturell berikelse i Schleswig-Holstein

To passasjerer ble stukket ihjel og syv skadet på regiontoget mellom Kiel og Hamburg. Lokalpolitikerne i Schleswig-Holstein kaller tragedien for "meningsløs". Var den det?

Så har det skjedd igjen. Ett av Deutsche Bundesbahns regionaltog fra Kiel til Hamburg ble onsdag 25. januar ca. kl. 15 åsted for det som mest av alt ligner et terrorangrep like nord for Broksted, omtrent midtveis mellom Kiel og Hamburg.

En person hadde gått løs på tilfeldige passasjerer på toget med kniv, med det resultatet at to ble drept, en 16 år gammel jente og 19 år gammel gutt, tre alvorlig skadet mens fire ble det som omtales som «lettere skadet». Det ble uttalt av noen passasjerer at de hadde prøvd å stoppe mannen ved å kaste kofferter på ham. Han ble etterhvert overmannet av noen passasjerer og holdt fast til politiet ankom Broksted stasjon, der toget stoppet.

Da politiet tok over var gjerningsmannen det som betegnes som «moderat» skadet, men det er noe uklart om han skadet seg selv med kniven eller om det var et resultat av at passasjerene til slutt pågrep og stanset ham.

Ifølge Schleswig-Holsteins innenriksminister Sabine Sütterlin-Waack (CDU) er gjerningsmannen en 33 år gammel statsløs palestiner, som skal ha kommet fra Gaza til Tyskland i 2015. Han var ifølge politiet godt kjent fra før, og hadde sluppet ut av varetekt bare seks dager tidligere.

Møter seg selv i døra

Delstatsregjeringen i Schleswig-Holstein ledes av statsminister Daniel Günter fra CDU, samme parti som Angela Merkel tilhørte, den tidligere forbundskansleren i Tyskland. Som kjent var det hun som i 2015 åpnet opp for å slippe inn utallige migranter, stort sett fra Midtøsten og Nord-Afrika, til Tyskland med ordene «Wir schaffen das», det vil si «Vi greier det».

Med de ordene ødela hun Europa for alltid.

Også Norge fikk merke følgene. Som de fleste vil huske valgte over 30.000 migranter å ta seg til Norge – mange via Russland over Storskog.

Og nå fikk en CDU-styrt delstat merke følgene av Angela Merkels katastrofale uttalelse, noe som resulterte i at 1,2 millioner søkte asyl i Tyskland i 2015 og 2016. Denne gjerningspersonen må ha vært en av dem.

Men ingen i politisk ledelse vil uttale noe om motiv. Delstatsminister Daniel Günther (CDU) nøyde seg med å kommenterte handlingen om kvelden på følgende måte:

«Det var med dyp sorg og forferdelse at jeg mottok denne nyheten – denne meningsløse handlingen som kostet livet til to mennesker og mange andre skadde.»

Så kan man jo spørre seg hvordan delstatsminister Günter kan si at handlingen var «meningsløs», med mindre han og resten av politisk ledelse håper at dette er et tilfelle av psykiatri. Det er jo vesentlig mer bekvemt enn om etterforskningen vil vise at gjerningsmannen blir ansett fullt tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Er vi sikre når vi går på buss eller tog?

Noe tilsvarende har skjedd også hos oss. Hvis vi husker noen år tilbake, til 2013, ble tre personer drept på Valdresekspressen av en asylsøker fra Sør-Sudan. Han ble senere erklært utilregnelig i gjerningsøyeblikket og dømt til tvunget psykisk helsevern. Mannen er for lengst erklært frisk og går så vidt HRS kjenner til fritt i blant oss.

Vi har ansett det praktisk umulig å sikre oss mot at slikt skjer. Vi kan ikke foreta sikkerhetssjekk på alle ekspressbusser og tog. Men noen gjør det. For ikke lenge siden tok undertegnede et spansk ekspresstog fra Malaga til Sevilla, og på hver eneste perrong var det samme sikkerhetskontroll som vi er vant med på flyplassene. Så det er mulig.

Spørsmålet er bare om det er et slikt samfunn vi vil ha, eller om det er enklere å nekte potensielle gjerningsmenn å oppholde seg i Norge – ikke bare å vente til de har drept noen.

For de to passasjerene på toget mellom Kiel og Hamburg er det uansett for sent.