Demografi

En dønn ærlig politiker som snakker islam midt imot takker for seg

Et stjerneskudd på den danske politiske himmelen, Pernille Vermund, takker for seg. Lederen av Nye Borgerlige gjør som hun lovet: Hun vil ikke bli yrkespolitiker. Derfor blir det med to perioder i Folketinget, som hun også sa da hun ble valgt inn. Vermund gikk inn i politikken for å bidra til dronning og fedreland ved å etablere et parti som ikke minst står op mot islam og for frihetsverdier, ikke for å bli en yrkespolitiker. Hun gjorde sin plikt i kampen for et velfungerende, fritt demokrati. Med dette mister Danmark en meget markant politisk stemme.

Jeg har møtt Pernille tre ganger: Første gang som HRS sin utsendte, da vi foretok et langintervju med henne i hennes hjem i fiskelandsbyen Snekkersten ved Helsingør på Skjælland i 2018. Vi hadde nemlig merket oss at Danmark hadde fått en politiker som snakket islam midt imot. Dernest var jeg på valgvaken til Nye Borgerlige (NB) i København i 2019 da det ferske partiet stormet inn i Folketinget med fire kandidater. Det ble en uforglemmelig kveld med en så broket forsamling som mulig er: Her var negeren (omtalt av han selv) som gikk til valg med følgende slagord på plakater i København storkreds: «Det ser mørkt ud. Stem en neger ind i Folketinget», og iført lær og lenker. Her var det outrerte homofile, pene finansfolk med deres fruer, håndverkere, lærere – i det hele tatt et spekter som virkelig dekket den danske befolkningen.

Og selvsagt var det er par frafalne muslimer i salen, men naturligvis ingen hijab i siktet.

Neste møte var også i 2019 da Vermund giftet seg i Snekkersten med finansmannen Lars Tvede. I bryllupet var blant andre Inger Støjberg tilstede, som jeg hadde en inspirerende politisk samtale med.

Politikeren som ikke følte seg som politiker

Vermund gikk ikke inn i politikken for å gjøre en karriere der. Hun gikk inn i politikken mer som en verneplikt, en plikt til å ta vare på det gode Danmark. Hun sa allerede da hun ble valgt inn at hun kun kom til å stille til valg i to perioder, og nå er den andre perioden i gang etter valget i fjor høst. Derfor har hun i disse dager gitt beskjed om at NB må finne seg en ny leder til kommende høst. Hun skal ut ved neste Folketingsvalg, derfor trenger NB en ny leder allerede i år som kan bli varm i lederrollen til neste Folketingsvalg (2026, hvis det ikke skrives ut nyvalg før den tid).

Vermund er den politikeren i dagens Danmark som virkelig taler islam midt imot – i motsetning til så mange andre. Dette med Vermunds ord:

– Tankene mine går så ofte tilbake til 2.verdenskrig. Og jeg ser Chamberlain og Churchill, den underkastelsen man ser blant noen politikere. Men politikere i Europa har massiv støtte fra befolkningen til å gjøre noe (med islam, red.). Og, bare så det er sagt; jeg føler meg ikke som politiker. Jeg ser en utvikling i samfunnet vårt som noen må ta ansvar for og prøve å endre. For politikerne tar ikke ansvar, og nettopp derfor opprettet vi Nye Borgerlige. Så jeg har problemer med å forstå at politikere bøyer av eller lyver for befolkningen av frykt for hva konsekvensene kan bli. For jeg mener jo at frykten må ligge i – hvis man overhodet er redd for noe – å ta tyren ved hornene og si «OK, denne kampen tar vi, og det kommer til å koste, og det blir en lang og seig kamp, og det blir ofre underveis». Hvis man overhodet skal frykte noe, så er det å la være å ta kampen.

Vermund er en verdikriger på sin hals, og det har hun tenkt å fortsette med de årene hun har igen i politikken.

– Jeg tenker også at jeg fremdeles kjenner mange mennesker som ikke har forstått problemene. De insisterer på at, «men vi er bare ikke flinke nok til å integrere dem (muslimer, red.). Det er bare et spørsmål om tid. De skal nok bli danske med tiden. Det er bare utdannelse som skal til, eller de skal bare ut i arbeid».I Danmark har vi 25 prosent muslimer som mener at det både er koranen og grunnloven som skal gjelde som grunnlag for dansk lovverk. 25 prosent, det er hver fjerde herboende muslim. Det er mange. Det er også mange muslimer som sier helt ærlig og åpenhjertig at islam er viktigere for meg enn noe annet. Og så har vi, gud hjelpe meg, en flokk politikere som sier, «ja, men det passer ikke, de er like danske som alle oss andre». Men så spør dem da selv, altså spør muslimer selv, «hva er det viktigste for deg?»

– Man lukker fullstendig øynene for at folk kommer hit og vender ryggen til våre verdier. Men de vender ikke bare ryggen til våre verdier, de velger også å fastholde kulturen og den politiske dagsorden som ligger i islam. De gjør det i privatlivene sine, de gjør det i sine åndelige liv, de gjør det i sine arbeidsliv. De gjør det også i vårt offentlige liv, og det er der jeg sier: «Back off, vi skal ikke ha islam inn i samfunnet».

NB gikk til valg på tre ufravikelige krav – som står fast den dag i dag.

– Vi har tre helt ufravikelige krav for å støtte en regjering. Helt ufravikelige. 1. Det skal innføres en full asylstopp. 2. Kriminelle uten dansk statsborgerskap skal utvises etter første dom. 3. Utlendinger (altså dem uten dansk statsborgerskap) som ikke er selvforsørgende, skal utvises.

– Vi kommer til å måtte bøte i mange årtier fremover for det sviket som allerede er gjort mot Danmark. Det vi nå kan gjøre er å begrense skadene. Vi kan ikke fjerne dem helt. Når vi har innført asylstopp, stiller krav om selvforsørgelse, utviser kriminelle, og det går fem år og vi kan se at det ikke var nok, så må vi ta hardere midler i bruk. For meg er det viktig å starte med det som løser flest problemer. Med vår politikk vil mangfoldige titusener uten utenlandsk statsborgerskap bli utvist.

Særlig asylstopp har vært viktig for Pernille. Hennes logikk er følgende:

– Altså hvis badekaret er overfylt, hva gjør man da? Stenger man først vannkranen for så å tørke opp vannet på gulvet, eller begynner man med å tørke opp? Da må man jo stenge kranen først og si: Vi tar de store tingene først og ser hvordan det avhjelper problemene, og så må vi trø til med ekstra midler hvis det ikke fungerer godt nok.

– Vi sier at islam ikke skal godkjennes som trossamfunn. Det finnes mange religioner som ikke er godkjent som trossamfunn av den ene eller andre årsaken

– Vi sier også at vi ikke vil ha muslimske hodeplagg, hijab, på offentlige arbeidsplasser. Vi skal ikke møtes av offentlig myndighet som bruker et politisk symbol for en totalitær ideologi. Og jeg ville ha ment nøyaktig det samme hvis det ble en stigende tendens i den offentlige sektoren at folk brukte nazi-armbånd. Hvis ikke sykehusene selv kan rydde opp i dette – og det kan de jo åpenbart ikke – eller skolene eller hva det måtte være, ja, så må man løse det med forbud. Hijaben skal også ut av skolen. Barn skal ikke utsettes for politisk indoktrinering av andre barn eller lærere. Så sier vi selvsagt også at bønnerom i offentlige institusjoner er no-go, heller ingen halalmat på offentlige institusjoner. Vi skal ikke finansiere halalmat med danske skattekroner.

Vermund mener Sverige har tapt. Landet har for lengst nådd point of no return.

– Sverige er tapt. Jeg kan ikke se hvordan utviklingen kan vinnes. Ikke med demokratiske midler, ikke uten at man tar noen midler i bruk som er like barske som noe av det islam står for.

– Ja, jeg tror ikke det er noe å stille opp med i Sverige. Løpet er kjørt. Hvis jeg var svensk, ville jeg vært uten håp. Dessverre.

Hennes egen begrunnelse

I et nyhetsbrev til NB forklarer Vermund sin beslutning om å trekke seg slik:

Jeg har, siden vi stiftede Nye Borgerlige, været ærlig om, at jeg ikke så mig selv som politiker. 

Da vi kom i Folketinget, gjorde jeg det klart, at jeg ikke ville gro fast på Christiansborg. 

Jeg føler en pligt til at kæmpe for mit land, men jeg har aldrig lagt skjul på, at mit mål ikke har været at skabe en personlig karriere for mig selv som folketingspolitiker.

Mit mål med Nye Borgerlige har været at give et politisk hjem og en stemme til de mange borgerlige danskere, som i hverdagen føler sig svigtet af politikere, der siger ét og gør noget andet. 

At tænde et lys i mørket for de danskere, der som jeg selv elsker vores dejlige land og tror på folkestyret, men som ser værdierne, friheden og fællesskabet smuldre som sand mellem fingrene på os.

Det politiske hjem har vi med Nye Borgerlige skabt. Den stemme har vi givet danskerne. Det lys har vi tændt.

Og nu skal flammen bæres videre. 

Jeg har derfor meddelt vores medlemmer, vores folketingsgruppe og vores dygtige ansatte, at dette bliver min sidste periode i Folketinget – og at jeg allerede nu vil anbefale Nye Borgerliges medlemmer at vælge den formand, der skal føre partiet videre frem i den valgperiode, der nu for alvor går i gang. 

At tapet ved Vermunds avgang er stort for NB, er ikke til debatt. Det er stort.

Danske medier nevner to mulige kandidater til ledervervet: Den hardtslående Lars Boje Mathiesen og den unge nyvalgte til Folketinget, Mikkel Bjørn. Selv vil ikke Vermund peke på sin favoritt. De mange tusen medlemmene av NB skal velge den nye lederen, sier Vermund.Pernille