Æresdrap og æresrelatert vold

Sverige: Afghanere skulle brenne kvinne levende

En afghansk hentebrud ble alvorlig mishandlet etter at hun ankom Sverige og ikke blødde på bryllupsnatten. Under rettssaken kommer det frem at hennes ektemann og svigerfamilie ville helle bensin over henne og brenne henne levende. Dette er en klassisk grov æressak som bør føre til utvisning av hele kvinnens svigerfamilie. Det er den eneste medisinen som kan virke forebyggende og redde andres liv.

Rettssaken som pågår i Luleå er som tatt ut av Afghanistan eller nabolandene Pakistan og Irak. Den eneste forskjellen er at den tiltalte ektemannen dro fra Sverige til Afghanistan – landet han er flyktning fra – i fjor for å finne seg en hustru. Ellers er alt av dramaturgi identisk med de involvertes landbakgrunn. Kanskje med unntak av at kvinnen under den grove mishandlingen i hjemmet i Luleå klarte å rømme og ba en forbipasserende om hjelp, hvilket hun fikk. Som kjent er kvinner som henne skyldige uansett hva som skjer, og den forbipasserende var antakelig en svenske som ikke fryktet konsekvensene av å hjelpe en kvinne i desperat nød grunnet en voldelig familie.

Nekter for alt

Bakgrunnen er: Den tiltalte ektemannen (25) giftet seg med kvinnen i Afghanistan i fjor, dro tilbake til Sverige, og etter søknad om familiegjenforening ankom den afghanske bruden Sverige i 2022.

I Luleå skulle det være bryllupsfest og ekteskapet fullbyrdes med samleie. Det siste gikk imidlertid ikke som planlagt. Kvinnen blødde ikke fra underlivet og mannen anså seg derfor for å ha blitt lurt til å gifte seg med en kvinne som ikke var jomfru, noe som ifølge afghansk æreskultur er en grov krenkelse.

Rett etter samleiet sprang mannen til foreldrene og varslet dem om «krenkelsen» han var utsatt for. For å gjenopprette familiens ære, ble kvinnen utsatt for alvorlig og langvarig mishandling med knivstikk, slag, kvelning og trusler om tortur, hodeavkapping og drap ved å brenne henne levende i skogen.

Hun ble også ydmyket av familiemedlemmene med fornærmelser og nedsettende uttrykk som «hore». Til slutt klarte kvinnen å rømme og fikk hjelp av en forbipasserende utenfor huset for å komme i sikkerhet og kontakte politiet. Det ble satt i gang en etterforskning som førte til rettsforfølgelse av ektemannen og hans foreldre.

Ifølge aktor i saken, Jonas Fjellström, er det æresrelaterte motivet sentralt i sammenhengen.

– Jeg mener at ingenting av dette hadde skjedd dersom du ikke hadde hatt dette problemet (æresmotivet, red.), opplyser han i en kommentar til påtalemyndigheten.

En ytterligere skjerpende omstendighet mener aktor er at den fornærmede kvinnen nettopp hadde kommet til Sverige, ikke hadde noen å henvende seg til her, ikke kunne språket og ikke visste hvordan det svenske samfunnet fungerer eller hvilke rettigheter hun har her sammenlignet med i hennes hjemland.

Ektemannen og foreldrene nekter for å ha gjort noe galt. De hevder at kvinnen har funnet på det hele.

– Det som aktor hevder har ikke skjedd, hilser ektemannen gjennom sin forsvarer Lars Grönberg.

Ønsker seg «jomfruattest» for å blidgjøre foreldrene i Afghanistan

Kvinnen lever nå på et krisesenter. Hun frykter endog egen familie i Afghanistan da denne har uttrykt sympati med ektemannen fordi hun ikke blødde på bryllupsnatten. Kvinnen har derfor uttrykt ønsker om at helsevesenet skal utstede en jomfruattest som hun kan fremvise for dem.

Samtidig har kvinnen uttrykt ønsker om å hente familien fra Afghanistan til Sverige. Men da må de først overbevises om at hun virkelig var jomfru på bryllupsnatten, mener kvinnen. Ellers risikerer hun å bli utsatt for æresvold også fra dem.

Sveriges statskanal, SVT, omtaler de tiltalte som Norrbotningar, altså personer fra Norrbotten, Sveriges nordligste og største fylke. Etter massivt med klage fra publikum endret SVT artikkelen, men fremdeles fortelles det ikke hvor familien kommer fra. Man må til det alternative mediet Samnytt, for å bli informert om de involvertes landbakgrunn.

Alle berørte parter er statsborgere i Afghanistan. Den ene tiltalte er dobbelt statsborger (Afghanistan og Sverige).

Rettssaken går for lukkede dører.

Den kommende dommen i saken blir interessant. I Danmark kunne utvilsomt en så alvorlig sak medført utvisning. Vil den nye regjeringen i Sverige legge føringer på domstolen om å følge i det danske sporet? Det ville i så fall hatt en svært forebyggende effekt.

(Hovedillustrasjon: montasje HRS)