Æresdrap og æresrelatert vold

Ung innvandrer knivdrepte gravid afghansk kvinne (37)

Danmark er i sjokk etter det brutale angrepet på en gravid afghansk kvinne på utsiden av hennes arbeidsplass sent i går kveld. Kvinnen døde, mens barnet ble reddet. Politiet beskriver knivdrapet som "målrettet". Snakker vi om nok et æresdrap?

Kvinnen på 37 år, var ferdig med kveldsskiftet på et omsorgssenter i går kl 23.10. På vei inn i den lille blå bilen sin blir hun overfalt av en ung mann med innvandrerbakgrunn (annen etnisk bakgrunn enn dansk) som beskrives som i 18- til 19-årsalderen. Han rømte fra åstedet umiddelbart etter knivdrapet.

Men selv om politiet ikke vil bruke ord som planlagt i den innledende etterforskningen av det voldelige drapet på den gravide 37 år gamle kvinnen i Holbæk i går kveld, sier etterforskningsleder Kim Løvkvist til Ekstra Bladet:

– Vi mistenker at det er målrettet.

Nettopp derfor frykter ikke politiet for folks sikkerhet i området.

Samtidig etterforsker politiet saken bredt, heter det.

– Vi ønsker ikke å stenge noen dører på forhånd. Vi undersøker alle sannsynlige motiver fra ende til annen og ser om det er noen lys som er på, sier han.

Æresrelatert?

En kollega av kvinnen så overfallet og forsøkte å gripe inn og løp tilbake til arbeidsplassen og tilkalte hjelp.

Den første patruljen som kom til stedet fant den 37 år gamle gravide kvinnen som led av flere stikk. Hun ble kjørt til sykehuset i Holbæk, men der ble hun konstatert død.

De klarte å redde det lille barnet, som nå er på Rikshospitalet. Politiet sa ikke hvor langt kvinnen var på vei i graviditeten.

Gjerningsmannen forsvant i ukjent retning. Han beskrives som 18-19 år gammel, slank og ca. 175 cm høy. Han var av en annen etnisk opprinnelse og hadde på seg en kort svart jakke og en svart hatt.

Det er nærliggende å tro at drapet kan være æresrelatert. Kvinnen – som arbeidet som omsorgsarbeider – hadde sertifikat og bil, kan ha vært velintegrert i det danske fellesskapet. Hvis det er et æresdrap, kan den unge gjerningsmannen ha blitt utpekt av eldre familiemedlemmer til å drepe henne.

Verdenshistorisk dom

Hvis dette stemmer, kan i så fall de skyldige forvente seg lange fengselsstraffer. Tankene i dag går således til Danmarks verdenshistoriske dom over en hel pakistansk familie. Den 18-årige danskpakistanske Ghazala Khan ble skutt på åpen gate i Slagelse i Danmark den 23. september 2005, og hennes ektemann Emal Khan ble forsøkt drept. Ghazala hadde nylig inngått ekteskap med mannen hun elsket, en mann med opprinnelse fra Afghanistan. Men Ghazalas familie var ikke enig i hennes valg av ektefelle, og det unge ekteparet var derfor på flukt. Paret fryktet at familien ville hevne seg.

Ghazalas bror, Akthar Abbas, ble raskt anholdt og tiltalt for drap og drapsforsøk. I tillegg ble åtte andre, herav også en kvinne, Ghazalas tante, siktet for medvirkning.

Den danskpakistanske familien og deres medhjelpere satte opp vaktposter, og kommuniserte tett for å sirkel inn Ghazala og ektemannen. De lokket så Ghazala på hennes svakeste punkt – håpet om tilgivelse fra dem hun tross alt elsket, familien sin. Tilgivelse for at hun giftet seg med den hun elsket. Det var nettopp dette håpet om tilgivelse som ble Ghazalas bane. Et overlagt drap med ni involverte personer. Tiltalebeslutningen er en milepæl i verdens historie, og det samme er dommen som falt 27. juni: Alle de ni involverte ble kjent skyldige. Den like historiske straffeutmålingen kom dagen etter. De ni skyldige, inkludert en taxisjåfør som kjørte selve morderen, fikk til sammen 120 års fengsel, i tillegg til å måtte betale millionerstatning til Ghazalas enkemann, og to ble utvist fra Danmark, inkludert den ene tanten som lokket Ghazala i fellen.

Denne dommen har vi ment sendte et svært sterkt signal til personer med beina i æreskultur i Danmark: Ingen av dere som er med på et æresdrap på ulike nivå slipper unna. Dere er alle skyldige.

For æresdrap er organisert kriminalitet, der de eldste gir kommandoen om at drapet skal utføres.