Islam

Ondskapens fortelling

En etnisk svensk kvinne fremstår som inkarnasjonen av ondskap. Hun har beveget seg i terrorgrupper i flere tiår og begått grusomme forbrytelser under opphold hos Den islamske staten fra 2012 til 2015. Hun giftet blant annet bort datteren sin på 12 år til en 30 år gammel IS-kriger. Resultatet var åpenbart: Datteren ble utsatt for massivt med voldtekter - med morens velsignelse. I dag er både Camilla Olofsson og ektemannen siktet for menneskesmugling, tvangsekteskap og en lang rekke grove voldtekter mot barn.

Historien om den ondskapsfulle kvinnen er langt som et vondt år, og utstiller på mange måter alt som er galt med islam og innvandring til Sverige.

I 2012 reiste Camilla Olofsson (57) med sine to 10 år gamle døtre til IS-kalifatets Syria, hvor de ble til 2015. Der ble den ene av døtrene giftet bort til en 30 år gammel IS-terrorist fra Sverige.

Den lange historien om matriarken

I dag startet rettssaken mot Camilla Olofsson i Solna, kvinnen som anses som de med høyest status i terrormiljø knyttet til Sverige. Historien om denne terrorkvinnen er komplisert og rotete.

Camilla Olofsson fikk første gang internasjonal oppmerksomhet allerede i november 2001 i forbindelse med at det amerikanske medieselskapet CNN viste flybilletten hennes på lufta. Årsaken var at billetten var funnet i et al-Qaida-rede i Jalalabad. 

Hun er født i Tännäs, Jämtland, har svensk statsborgerskap og ifølge det svenske skatteverkets folkeregister har hun vært registrert i en leilighet i Farsta i det sørlige Stockholm siden slutten av mars i år. Bare et par dager senere, i begynnelsen av april 2022, ble Camilla Olofsson pågrepet og varetektsfengslet, mistenkt for en rekke alvorlige forbrytelser..

Camilla Olofsson var gift med Mohamed Moumou, en marokkansk innvandrer og kjent i terrorkretser. En periode var han til og med al-Qaidas nestkommanderende, noe Bulletin rapporterte om tidligere. Paret giftet seg i 1994 og fikk fem barn sammen, og de tilbrakte begge lang tid sammen i Afghanistan. Ektemannen var involvert i å rekruttere og verve folk til terrorsekten, som senere skulle bli kjent som Den islamske staten.

I løpet av sin tid i Sverige drev Mohamed Moumou en leilighetsmoské i Brandbergen i Haninge. Han ble en sentral skikkelse i det sikkerhetspolitiet (Säpo) vanligvis kaller «det nordafrikanske nettverket».

I 2008 emigrerte han fra Sverige og ifølge opplysninger til Expressen skal han ha blitt sprengt i hjel i et amerikansk raid i Midtøsten samme år, dette er også noe Bulletin fortalte om. På den tiden var Camilla Olofsson et annet sted.

Mohamed Moumou er nevnt i rapporten «Between Salafism and Salafist Jihadism» produsert av University of Defense.

I løpet av en 20-årsperiode har fembarnsmoren Camilla Olofsson vært registrert på over 25 (!) adresser i Sverige. Olofsson har også bodd i utlandet ved flere anledninger. Hun innvandret fra Marokko i 2002, hvoretter hun innvandret til et ukjent land i 2008, og innvandret deretter igjen fra Egypt i 2012. Camilla Olofsson har vært nullskatteyter i flere år den siste tiårsperioden.

Tvangsekteskap av et barn

I 2013 reiste Camilla Olofsson sammen med en svensk mann i 30-årene til Syria for å slutte seg til Den islamske staten. Med seg på turen hadde Olofsson sine to døtre, som da var 10 år. Ifølge opplysninger til Expressen skal 30-åringen da ha vært hjemmehørende på Järvafältet i Sollentuna kommune nord for Stockholm, hvor Camilla Olofsson har vært folkeregisteret tidligere.

Camilla Olofsson har to sønner, hvorav den ene nå er i 20-årene, mens den andre skal ha blitt drept i kamp for IS. Begge sønnene skal ha vært involvert i voldelige islamistiske miljøer.

Den av sønnene som fortsatt lever i dag ble i 2012 ble han tatt i varetekt av Säpo, da det var mistanke om at han var i ferd med å forlate Sverige for å delta for IS i Syria. Sønnen klarte imidlertid å rømme, men ble senere arrestert i Tyrkia for mistenkte koblinger til IS.

I 2012 reiste Camilla Olofsson sammen med sine to døtre til Syria for at de skulle få opplæring i IS-ideologien. På slutten av 2013 giftet Camilla Olofsson bort den ene datteren til 30-åringen ved en seremoni i Idlib i Syria. Datteren var bare 12 år gammel på tidspunktet for ekteskapet. Datteren skal ha blitt voldtatt ved gjentatte anledninger av mannen.

Etter en tid dro Olofsson, mannen og døtrene tilbake til Sverige. Mistanker om at datteren var giftet bort oppsto våren 2019, da det kom inn en bekymringsmelding fra datterens skole. Bekymringsmeldingen avslørte at hun ble giftet bort til en eldre mann i Syria. Etter LVU (Lov om omsorg for unge) mistet Olofsson omsorgsretten til datteren. Samme år ble Olofsson dømt for å ha jukset med bostøtten. Før denne dommen var hun ustraffet.

I mars i år ble datteren arrestert etter å ha forsøkt å ta en 4 år gammel beslektet jente ut til Qatar, ifølge Expressen. Ifølge dommen i forvaltningsretten skal datteren, som nå er i 20-årene, ha vært strengt kontrollert av familien gjennom hele oppveksten og hun skal ha blitt indoktrinert i et ekstremistisk miljø.

Høy status i islamistiske miljøer

Siden i fjor vår har Camilla Olofsson og mannen i 30-årene sittet varetektsfengslet i Kronoberg fengsel. De ble nylig tiltalt ved Solna tingrett, mistenkt for en rekke alvorlige forbrytelser som skal ha blitt begått i Syria mellom 2013 og 2015. Säpo har kommet med flere bekymringsmeldinger angående familien den siste tiden. Det er uklart om rapportene er knyttet til arrestasjonen og varetektsfengslingen deres.

Olofsson er tiltalt for menneskesmugling, tvangsekteskap og medvirkning til grov voldtekt. Mannen i 30-årene er siktet for menneskesmugling, tvangsekteskap og en lang rekke grove voldtekter mot jenta.

Den svenske terrorkvinnen har vært kjent i terrormiljøer i over 30 år, og ifølge den anerkjente terrorforskeren Magnus Ranstorp er hun en av kvinnene som har hatt høyest status i disse miljøene.

Hovedforhandlingene i rettssaken som går bak lukkede dører.