Aktuelt

Nekter SD å delta på årets Nobelbankett?

Jimmie Åkessons SD har alltid vært bannlyst fra å delte på den årlige Nobelbanketten. Tross at partiet nå er Sveriges nest største, signaliserer Nobelstiftelsens direktør, eks-statsråden fra Høyre, Vidar Helgesen, at døren kan bli slengt i ansiktet på Åkesson også i år. Svaret kommer i slutten av oktober. Ifølge Helgesen er "nasjonalismen", som han kaller det, "en sykdom som sprer seg".

Nobelstiftelsen arrangerer Nobelfesten hvert år i Stockholms rådhus. De siste to årene har imidlertid Nobelfesten måttet avlyses på grunn av covid-pandemien. Det betyr at årets Nobelfest er ekstra stor da også prisvinnerne fra 2020 og 2021 er invitert.

Den svenske kongefamilien deltar hvert år som æresgjester. Partilederne i de ulike stortingspartiene og statsrådene er også vanligvis invitert. Jimmie Åkesson, leder av Sverigedemokraterna, har derimot vært bannlyst fra alle Nobelfester. Standpunktet har vært motivert av partiets «bakgrunn i høyreekstremisme og handlingene til dets representanter i samtiden», som Nobelstiftelsens tidligere administrerende direktør, Lars Heikensten, sa det.

Den første beslutningen om å bannlyse Sverigedemokraterna (SD) ble tatt tilbake i 2010 da partiet kom inn i Riksdagen for første gang. Sist gang SD ble bannlyst var fra den siste Nobelfesten i 2019. Da var de Sveriges tredje største parti.

Det gjenstår å se om Nobelstiftelsen vil omgjøre sin over 10 år gamle holdning til SD eller om SD bannlyses også i år. I så fall er det å stemple over 20 prosent av Sveriges befolkning som befengt med ideologiske sykdom:

I et intervju i SvD sier nåværende administrerende direktør i Nobelstiftelsen i Sverige Vidar Helgesen at «nasjonalisme er et høyst internasjonalt fenomen og en sykdom som sprer seg».

At Nobelstiftelsen, som deler ut den mest prestisjetunge fredsprisen i verden, typisk til demokratiforkjempere, selv skulle fortsette å gå foran som et dårlig demokratisk eksempel, er smått absurd, og svært umusikalsk.

Bulletin