Aktuelt

Jente på 9 år med varig hjerneskade etter grov voldtekt

Det er nå klart at den 15 år gamle nyankomne etiopieren Abushi Shamse Kamal, som tidligere i år brutalt overfalte, misbrukte og voldtok en ni år gammel jente i Skellefteå, påførte offeret alvorlig varig hjerneskade. Hun vil aldri bli frisk og få et normalt liv. I slutten av måneden kommer dommen mot 15-åringen uten at jenta kan la seg avhøre grunnet hjerneskade.

Jenta hadde forlatt SFO kvart over tre på ettermiddagen 7. juli i år, men kom aldri hjem. Noen timer senere ble hun funnet avkledd og hardt skadd i skogen ved Morö Backe i Skellefteå. Gjerningsmannen varslet selv forbipasserende om den hardt skadde jenta, før han forlot stedet.

9-åringen ble både voldtatt og så grovt mishandlet at saken er rubrisert som mordforsøk. En uke før ugjerningen fikk gutten permanent opphold i Sverige. Gutten, innvandret med familien i 2017, blir omtalt av lokalmiljøet som «en tikkende bombe», og «en vandrende håndgranat». Han hadde prøvd seg på flere jenter, ifølge lokale kilder, før det katastrofale overgrepet på jenta ved en lekeplass. Da han forsøkte å kvele henne resulterte det i at hun ble påført varig hjerneskade.

Det er også kommet frem at da familien innvandret til Sverige i 2017, oppgav de feil alder på gutten. Dette innrømmet foreldrene etter overgrepet på jenta, og alderstesting av gutten bekrefter at han minimum er 15 år gammel. Dermed kan han tiltales og idømmes ungdomsstraff. Det var etterforskere hos politiet som mistenkte at gutten var eldre enn oppgitte 13 år.

Varig hjerneskade

Den tiltalte overgriperen.

Ut fra bilder i sosiale medier og navnet på overgriperen, Abushi Shamse Kamal, har han og familien muslimsk bakgrunn. Først gikk politiet ut med denne begrunnelsen for at jenta ikke skulle avhøres:

– Vurderingen er at det ikke vil være til jentas beste å forsøke å gjennomføre et avhør med henne om det som har skjedd. Skadene hun pådro seg ved hendelsen gjør også at hennes evne til å huske og fortelle om det som skjedde kan forventes å være lav. Vårt håp er i stedet at den øvrige etterforskningen – vitneavhør, legeundersøkelse og de tekniske analysene – skal kunne gi oss et tilstrekkelig klart bilde av hva som skjedde på stedet, sier aktor Irene Falk.

Dette fikk oss til å vurdere «at den lille uskyldige jenta aldri blir seg selv igjen», hvilket viser seg nå å stemme.

Abushi Shamse Kamal, som har gitt visse innrømmelser i avhør, har ifølge tiltalen sparket, slått og mishandlet jenta. Han har også brukt skolisser for å kvele henne. Ifølge legene har oksygenmangelen forårsaket varig hjerneskade.

– Jeg mener at tiltalte utsatte jenta for ekstraordinære lidelser og at han har utvist ekstraordinær uforsvarlighet ved å angripe saksøker med grov vold. Det var utelukkende på grunn av tilfeldige omstendigheter som gjorde at forbrytelsen ikke ble fullført og at jenta ikke døde, sier kammeradvokat Andreas Nyberg ved Aktorkammeret i Umeå, til TV4.

Jenta ble lagt i koma på intensivavdeling i tre uker etter hendelsen.

Rettssaken mot Abushi Shamse Kamal er ventet å finne sted 12. – 14. oktober og 17. oktober ved Skellefteå tingrett og trolig bak lukkede dører, opplyser Expressen.

Kamal har altså ødelagt et lite menneskeliv. Hva ungdomsstraffen for dette blir, er høyst usikkert. Spørsmålet er om ikke samfunnet burde skjermes for denne unge mannen, altså at han dømmes til forvaring. Eventuelt at han oppholdstillatelse trekkes tilbake.