Antisemittisme

Iman tiltalt for hat. En stor seier for rettsstaten

«Korrupt kakerlakk»: Straffbart. «Det er nødvendig å drepe jøder»: Lovlig. Dette kunne vi melde i august i år etter at politiet i Drammen henla anmeldelse av hatimamen Noor Ahmad Noors for grove antisemittiske ytringer. "Saken ble henlagt da intet straffbart forhold ble ansett bevist", fortalte politiet til HRS. Nå har politiet snudd.

Det var altså ikke straffbart å skrive på Facebook slik imamen gjorde: «Hitler lot noen jøder være slik at verden skulle se hvor grusom denne nasjonen er, og hvorfor det er nødvendig å drepe dem», mente politiet i første omgang.

Den omfattende og godt dokumenterte anmeldelsen av imam Noor Ahmad Noors indirekte drapsoppfordringer, ble inngitt av drammenseren Hans-Christian Holm.

Noor Ahmad Noor kom til Norge i 2006 som direktør i Minhaj og har vært imam i Drammen siden 2009. Han er utdannet ved Minhaj University Lahore og omtaler seg selv som engasjert i «interfaith harmony in Drammen»

Han har vært aktiv i dialogarbeid, blant annet i form av samarbeid med Fjell kirke og i Drammen og omegn tro- og livssynsforum (DOTL).

Som Holm kommenterte henleggelsen tidligere i år:

– En kan jo lure på hva vitsen med paragrafen er, om den ikke straffer offentlige uttalelser fra profilerte personer om at jøder bør drepes, sa Holm.

Tiltale tatt ut

Men nå har påtalemakten snudd. Statsadvokaten i Vestfold, Telemark og Buskerud tatt ut tiltale mot imamen, melder Drammens Tidende i dag morges.

– Vi har tatt ut tiltalte mot vedkommende, og saken er sendt til berammelse i retten, forteller statsadvokat Vibeke Gjøslien Martins til Drammens Tidende.

Tiltalen ble tatt ut tidligere denne måneden og er forkynt for imam Noor.

Noor er tiltalt for brudd på straffelovens §185 (den såkalte hatparagrafen) om diskriminerende eller hatefulle ytringer. Paragrafen har en strafferammen er på tre år.

Det var Holm som klaget på henleggelsen av den usedvanlig veldokumenterte anmeldelsen. Holm sier i dag at han er glad for at henleggelsen ble omgjort.

Den stolte dialog-presten

En som antakelig ikke er særlig tilfreds er Drammens dialogprest Ivar Flaten, som har støttet Noor tross de grove antisemittiske ytringene. Vi gikk gjennom «dialogen» som ligger i form av opptak på nettet lagt ut av Flaten, og det var en lidelse å lytte gjennom den noe over timen lange samtalen mellom Flaten i Kirkelig Dialogsenter Drammen fra 2020, og imamen i Drammen som da var anmeldt for grovt jødehat.

Det var en lidelse fordi det er 1) Som en barnehageansatt (Flaten) som snakker innsmigrende med et barn (Noor). 2) Sjokkerende fordi Flaten vet meget godt hvem denne imamen er: Noor er en del av den verdensomspennende kalifatbevegelsen Minhaj ul-Quran, som ledes av den pakistanske shariaforkjemperen Tahir ul-Qadri, som blant annet er en hovedarkitekt av loven om dødsstraff for blasfemi (selv om han har prøvd å lyve seg unna akkurat det).

Flaten har selv uttalt stolthet over dialogen med Noor (sic).

Nå er altså imamen med prestestøtte den første imamen i norsk historie som er tiltalt for hatytringer. Det må så langt kunne kalles en rettslig seier.

Dagen i dag er ikke minst også en gledens dag for Norges lille jødiske minoritet.

Hovedillustrasjon: Flaten og Noor, HRS