Innvandring

Valgseier til Åkesson – sosialdemokratene advarer om «fascisme»

Statsminister Magdalena Andersson (S) erkjenner valgnederlaget. Mens Ulf Kristersson (M) maner til bred folkelig samling, har S-toppene et helt annet budskap. Det advares om at valgresultatet kan skape "vold", "hat" og "ekstremisme". Klimaministeren til S går lengst. Hun sier rett ut at 1,3 millioner velgere som stemte på SD er "fascister". Det bygger seg med dette opp til et enda mer splittet Sverige. I stedet for å være ydmyk i forhold til alle problemene avgående regjering har skapt, går man helt motsatt vei.

Det ligger an til regjeringsskifte i Sverige. Statsminister Magdalena Andersson erkjent i går kveld valgnederlag etter at det ble klart at borgerlig blokk nå har 176 mandater inne i Riksdagen, mot 173 mandater på sosialistisk side.

Vanlig kutyme ved avskjedstale er å gratulere motstanderen. Det gjorde ikke Andersson. Tvert om gikk hun til kraftig angrep på den seirende parten ved å henvende seg til Åkessons og SDs tilhengere:

– Det er krefter som prøver å kidnappe stemmene dine som mener at det nå er sterk folkelig støtte for ekstremisme eller til og med vold i landet vårt, sa Andersson, og fortsatte:

– Nå faller et tungt ansvar på Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna. De må trekke en helt klar linje mot alle forsøk på å unnskylde eller oppfordre til ulike former for hat, trusler og vold. Enten det er rettet mot politikere, journalister eller enkeltsvensker. Om det skjer åpent via trollfabrikker og alternative medier.

SD er altså synonymt med vold, hat, trusler og ekstremisme. Det er så drøyt at man som en vanlig borger blir skremt. SD fikk rundt 22 prosent av stemmene (tellingen er ikke helt ferdig), og dette er altså beskjeden fra avtroppende statsminister til disse 1,3 millioner svensker. Det Andersson gjør er virkelig ytterligere å splitte og skape et økt konfliktnivå. Sverige står foran nesten uløselige problemer som ikke minst sosialdemokratene må ta ansvaret for.

Magdalena Andersson agerer arrogant, selvgod og udemokratisk.

«Nynazister» og «fascister»

I samme bås befinner avgående klima- og miljøminister seg. Annika Strandhäll (S) hånet onsdag kveld Moderaternas leder, Ulf Kristersson, da han utpekte borgerlig side som valgvinner. Strandhäll uttalte at over 20 prosent av velgerne som har stemt på Sverigedemokraterna er «fascister». Intet mindre. Dette gjorde hun på Twitter der hun svarte Liberalernas leder slik, da Johan Pehrson sa at «Vi skal gjøre det mulig for flere mennesker å få makt over sitt eget liv, være trygge og kjenne håp for fremtiden».

Strandhäll svarte han direkte slik: «Hvordan skal dere løse det? Med 20 prosent fascister som styrer skuten? Dere har bare 4,7 prosent.»

Kanskje man skulle minne Strandhäll og hennes like på at det virkelig er Socialdemokraterna som har sluppet til reell høyreekstremisme i Sverige, nemlig islamfascisme?

For de som kunne tro at dette var et øyeblikks glipp fra Strandhälls side, kan vi legge ved denne Twitten fra samme dag, i går:

Hva den avgående statsråden mener med «organisert motstand», får vi håpe ikke er Antifa-vold.

Også i valgkampen forsøkte Strandhäll å skremme velgerne ved å si at Sverige ville få en «nynazistisk» statsminister etter valget. Dette fordi Liberalerna har åpnet for å samarbeide med Sverigedemokraterna.

Heller ikke fra Liberalerna spares det på kruttet. Romina Pourmokhtari, som nå ser ut til å komme inn i Riksdagen for Liberalerna, lover at partiet ikke vil slippe til en regjering som Sverigedemokraterna er en del i. Det melder Dagens Nyheter.

– Vi har tatt en beslutning om det på vårt landsmøte, skriver hun til avisen.

Liberalerna sitter nå med betydelig makt når en ny regjering skal dannes av Kristersson. Partiet kan felle en ny regjering.

En grøsser

Det vi kan konkludere med er 1) Problemene i Sverige knyttet til grov voldskriminalitet og en uintegrerbar klanbasert innvandring, vil ta tiår å løse – om den kan la seg løse på en demokratisk akseptabel måte. 2) Landet vil bli mer og mer splittet, retorikken hardner til, og demokratiets bærende bjelker vil svekkes. Det er eksempelvis liten grunn til å anta at Socialdemokraterna vil vise ydmykhet i forhold til det kaoset de allerede har skapt gjennom mangfoldige år med en totalt uansvarlig innvandringspolitikk (noe Moderaterna også stod for under Reinfeldt).

Hvordan Åkesson og SD skal klare å manøvrere i det politisk grumsete vannet som de beskyldes for å ha skapt, kan virkelig bli en rysare å følge i tiden som kommer.