Politikk

Åkessons SD er det nye suksessrike Arbeiderpartiet

Sverigedemokraterna bykser voldsomt frem i kommune-Sverige. Særlig i kommuner der de har hatt styring siste årene er fremgangen ved årets valg oppsiktsvekkende høy. Folk opplever at SD ser problemene og løser dem på konstruktiv måte. Det handler om langt mer enn innvandringens konsekvenser.

Sverigedemokraterna (SD) er nå størst i 19 kommuner i Sverige, opp fra 11 kommuner ved valget i 2018. Det bemerkelsesvedige er at i alle kommuner der SD innehar vervet som kommunestyreleder har partiet fått økt oppslutning. I Hörby 39,4 prosent (+4,1), Bjuv 39,3 (+6), Sölvesborg 38,9 (+9,9) og Svalöv 35,4 (+4,2). Og i Surahammar, der SD har regjert sammen med de tidligere alliansepartiene, øker partiet fra 21,8 til 25,9 prosent.

Selv forklarer de lokale SD-toppene dette med at folk ser at partiet konkret griper fatt i lokalpolitiske utfordringer. Man er folkets tjenere.

– Vi løser problemene

Som i 2018 er Hörby SDs sterkeste skanse, der partiet fikk nesten 40 prosent. Der er Cecilia Bladh i Zito (SD) kommunestyrets leder.

– Vi har en realitetsbasert politikk, ser problemene og løser dem. Vi har fått gjort mye på kort tid, fra det interne arbeidet med en omorganisering til en overhaling av økonomien, og vi har også investert mye rundt i kommunen og ikke bare i sentrum, sier Cecilia Bladh i Zito til Dagens Samhälle.

SD øker også i Bjuv og får nesten 40 prosent. I 2020 overtok Mikael Henrysson (SD) styret i kommunen og mener at partiets lokale innsats bidro til suksessen.

– Folk har sett at vi fikk gjort mye her i Bjuv. Vi har fått fart på utbyggingen og vi har flere nye bedriftsetableringer på gang.

Robert Lindén er Sverigedemokraternas gruppeleder i Sölvesborg, der Jimmie Åkessons tidligere samboer, Louise Erixon, er i toppen for SD.

– Nasjonalt gir partiet oss drahjelp i migrasjonsspørsmålet, men våre suksesser lokalt kommer partiet til gode på nasjonalt nivå, det er jeg overbevist om. Her tenker vi bredere. Når man styrer en kommune, må man ha et bredt fokus på alle samfunnsspørsmål, sier han.

– Befester posisjon som det nye Arbeiderpartiet

Med nesten alle stemmer talt er det tydelig at SD øker oppslutningen i store deler av landet og partiet står sterkest i spredtbygde strøk og i mindre byer.

SD befester sin posisjon som det nye arbeiderpartiet, sier Jonas Hinnfors, professor i statsvitenskap ved Gøteborgs universitet, til TT.

Centern er det partiet som tapte mest sammenlignet med valget i 2018, og det største tapet er i spredtbygde strøk. Ifølge Jonas Hinnfors er Centern, som står for åpne migrasjonsdører, i ferd med å erstatte velgermassen fullstendig.

Siden 1971 har kommunestyrelederen i Värnamo vært en ledet av Centern, men nå ser det ut til at Sverigedemokraterna blir større i partileder Annie Lööfs hjemby.

SD og FrP er ikke elitens partier. De er partiene for folk flest. Den store populariteten der SD har fått styre lokalt bør vekke uro hos samtlige andre partier. Skremselspropagandaen deres har ikke fungert – mildt sagt.

Og det er kanskje her (deler av) høna ligger begravet i forhold til å stoppe SDs inntreden i ny regjering: De andre partiene frykter at SDs politikk kan bli en suksess ikke bare lokalt men også nasjonalt.

Samnytt