Aktuelt

«Svensk» imam har dusør på 5 millioner dollar på sitt hode

Amerikanske myndigheter har satt en prislapp på imamens hodet på 5 millioner kroner. USA anser han som en "finansiell tilrettelegger" for terrorgruppen al-Shabaab. Imamen oppererte i gettoen Rinkeby i ti år. Sist fredag stod al-Shabaab bak et terrorangrep i Mogadishu som kostet over tjue drepte og 117 sårede.

Det var forrige fredag ​​kveld at terrorgruppen al-Shabaab, en del av al-Qaida-nettverket, ved hjelp av selvmordsbombere tok seg inn og barrikaderte seg på Hayat-hotellet i Somalias hovedstad, Mogadishu. Det brøt ut kamper mellom terroristene og sikkerhetsstyrkene, og først på lørdagen ble terroristene stanset.

Det aktuelle hotellet skal være et populært tilholdssted for medlemmer av Somalias regjering, som al-Shabaab prøver å drive bort for å etablere sitt eget shariastyrte samfunn. Terrorgruppen har gjennom årene stått bak en lang rekke angrep mot blant annet hoteller og restauranter i både Somalia og nabolandene, med tusenvis av sivile tap som resultat.

To norske statsborgere, av TV2 og andre medier omtalt som «nordmenn», skal ha blitt drept i angrepet, i henhold til moskeen de tilhørte i Oslo, Tawfiiq Islamsk Senter.

Jages av USA

Al-Shabaabs ledelse jages av blant andre USA. I november i fjor la amerikanske myndigheter ut et fornyet søk etter de fire mest ettersøkte lederne av terrororganisasjonen. En av dem er Fuad Mohamed Khalaf, også kalt Fuad Shangole, som bodde i Sverige i et tiår. Alle som kan gi verdifull informasjon om ham kan motta en belønning på opptil seks millioner amerikanske dollar, ifølge etterlysningen. Han skal være en «økonomisk tilrettelegger» for terrororganisasjonen, mener USA.

Khalaf fremmet voldelig jiad i en moské i Rinkeby i en årrekke. Ettersom han ble tett overvåket av svensk sikkerhetstjeneste over år etter at han forlot av Sverige i 2004 og flyttet til Somalia. Khalaf oppnådde etterhvert en høy stilling innen al-Shabaab. Siden 2010 har han vært oppført på den amerikanske regjeringens «wanted»-liste over mest ettersøkte terrorister knyttet til al-Shabaab.

Fotomontasje: HRS

Doku.nu