Den kulturelle revolusjonen

Fullt rabalder i svensk politikk etter uttalelse om at politet burde ha skutt

Den historiske, voldelige påskehelgen i Sverige åpner stadig nye kapitler. Kristdemokraternas leder, Ebba Busch, gikk ut med spørsmål om hvorfor ikke politiet skjøt med skarpt mot det politiet selv har kalt "terrorister". Venstresiden gikk i sjokk over at Busch mente politiet skulle ty til de lovlige midlene de har, mens nå får Busch ikke uventet støtte av Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas leder: "Politiet bør skyte med skarpt når islamister prøver å ta deres liv", sier Åkesson.

Påskehelgen i flere byer i Sverige endte i et voldskaos med titalls skadede politibetjenter, som dertil trakk seg ut grunnet de massive angrepene mot dem fra såkalte «motdemonstranter» som reagerte ikke bare på selve konranbrenningen som fant sted i et par byer, men som også ble voldelige bare ved tanken på at det kunne skje en koranbrenning.

Det vi så var en rettsstat som rygget i møte med vold. Det ligger i sakens natur at denne reaksjonen fra politiets side var en gigantisk seier for de voldelige kreftene, enten de befinner seg innen islams rekker eller rekkene til voldsvenstre. De fikk smaken av at vold virker. Dette betyr at ved neste anledning som byr disse kreftene til «dans», vil volden fortsette, om ikke eskalere ytterligere.

Politibetjenter har selv fortalt at det var et under at ikke liv i deres rekker gikk tapt. Så alvorlig var situasjonen, det samme har blålyspersonell innen helse fortalt.

Det ekstreme voldsnivået førte til at politiet trakk seg ut av situasjonene. Det er dette som fikk Ebba Busch, leder av Kristdemokraterna, til å gå ut med følgende beskjed: «Hvorfor har vi ikke 100 skadde islamister, 100 skadde kriminelle, 100 skadde opprørere?»  100 fordi det var rundt 100 politibetjenter som ble skadet.

Busch utdypet resonnementet slik: – Vi hadde personer som tok til stein for å drepe svensk politi, for å drepe redningstjenesten.

Busch var kritisk til politiledningens strategiske beslutning rundt de voldelige oppløpene. Hvorfor reagerte ikke politiet, slik de gjør i blant når fotball-hooligans går berserk? undrer hun ser.

– Så spørsmålet som burde stilles, det er hvorfor det ikke ble skutt med skarpt? Og det er et spørsmål der svensk politi er svar skyldig, sier Busch. Busch mener videre at når krefter vil Sverige vondt, «behøver politiet å gå inn og eskalere til det ytterste nivået».

Justisminister for Socialdemokraterna, Morgan Johansson, så umiddelbart rødt. I unyanserte ordelag svarer han Busch slik: “Ebba Busch kritiserer altså politiet for de ikke stelte i stand en massakre. Er hun ikke riktig klok? Jeg er veldig stolt av svensk politi og hva politiet gjorde i helgen under vanskelige forutsetninger. Vi skal være takknemlige for at det er svensk politi som håndterer disse vanskelige situasjonene, og ikke oppjagede amatører som Ebba Busch», skriver han i et epost til Ekot.

Busch svarer ham slik: «En buss med uskyldige ble brannbombet. Mener du at statens voldsmonopol opprettholdes når man ikke kunne gå tilbake inn i et boligområde?»

Mens Miljöpartiets talsperson Märta Stenevi mener Busch sine uttalelser er «skammelige».

Dette fikk Jimmie Åkesson til å gå på twitter med følgende støtte til Busch:

«Ebba har rett. Politiet bør skyte skarpt når islamister prøver å ta livet deres.  Hvordan dette kan være kontroversielt er for meg en gåte.» Åkesson viser til en politibetjent som sier politiet garantert kunne ha skutt mot voldselementene og hatt loven på sin side.

Til  Expressen utdyper Åkesson sitt resonnement.

– Det er helt rimelig at politiet skal ha de fullmakter de trenger for ikke å trekke seg tilbake i en opprørsituasjon. Bildene vi har sett når politiet tvinges til å trekke seg, er det faktisk at vi er vitne til et voldsmonopol som forsvinner. Det er ekstremt alvorlig i en rettsstat, slik at jeg forstår hva Ebba mener og jeg deler det synet.

Det ligger an til at politiets håndtering av den svenske intifadaen blir et tema for valgkampen før svenskene skal velge ny regjering i september.

Hovedillustrasjon: HRS