Aktuelt

Varsler grensekontroll

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) varsler i dag kommende grensekontroll grunnet krigen i Ukraina. I flyktningstrømmen ut av Ukraina sniker det seg med menn fra Midtøsten og Afrika. Mehl vurderer at norsk politi skal sjekke hver eneste person som nå tar seg over grensen til Norge.

– Vi kommer til å følge enda nøyere med på grensen framover enn det vi har gjort hittil. Vi vil vurdere å innføre grensekontroll, sa Mehl på fredagens pressekonferanse om krigen i Ukraina.

Regjeringen sier at grensekontroll kan komme «om ikke veldig lenge». Det skal først gjøres en «grundig vurdering» opp mot politiets ressursbruk ved et slikt tiltak.

– Vi må vurdere om det er riktig å bruke politiets ressurser på å sjekke alle som passerer grensen, opp mot hva vi får ut av det, sa hun.

Mehl understreket at regjeringen er opptatt av å ha kontroll med hvem som kommer til Norge.

Midtøsten og Afrika på vei

Som vi skrev tidligere denne uken, er om lag 30 prosent av «ukrainere» som nå kommer til Frankrike av annen opprinnelse fra Midtøsten, Afrika og også land som Pakistan.

Mens et samlet Europa står klar til å ta imot de ukrainske flyktningene, viser det seg at en stor andel av flyktningene som ankommer Frankrike har opprinnelse utenfor Europa, nærmere bestemt opprinnelse i MENA-land. Det er ikke noe som tyder på at andelen økonomiske migranter er mindre i andre land som mottar ukrainske flyktninger, forskjellen er utelukkende at Frankrike er alene om å ha undersøkt og tallfestet forekomsten så langt.

Det ligger et tungt incentiv bak MENA-migrantenes forsøk på å utgi seg for å være ukrainske flyktninger, for disse er garantert opphold i europeiske land. Midlertidig kollektiv beskyttelse av ukrainske flyktninger gjør det fristende for syriske, irakiske og afghanske migranter å tilslutte seg den ukrainske flyktningstrømmen inn i EU, og mange migranter fra Midtøsten og Afrika prøver å utgi seg som internasjonale studenter fra Ukraina.

Vi har vanskelig for å forstå hvorfor Regjeringen Støre nøler med full grensekontroll. Hvis tallene er noenlunde de samme for Norge som for Frankrike, står vi i den situasjonen at vi igjen skal bruke store ressurser på typisk menn fra MENAPT-land som gjerne er uintegrerbare.

NTN 18. mars