Forskjellsbehandling og diskriminering

Woke-bølgen er gått amok

Hvordan etterlyser man egentlig en bankraner eller en savnet dement eldre dame, hvis man ikke får bruke kjønn og alder? Og nå har vi 71 kjønn.

Det er selvfølgelig et helt sprøtt spørsmål. Men dog:

For ukebladet «Alt for damernes» har bestemt seg for at de ikke lenger skal oppgi alderen på kvinner og menn de skriver om. Flere utenlandske medier har erstattet han og hun med de og eller dem hvis intervjuet omtaler ikke-binære personer. Altså en person som verken føler seg som kvinne eller mann. Den samme diskusjonen foregår i noen danske medier.

Vi har (åpenbart) akkurat nå 71 forskjellige kjønn, så det blir en fryktelig uorden om vi følger eksemplet fra utlandet.

Nøyaktig

Jeg er 48 år og kvinne, og vil gjerne bli omtalt som det. Jeg mener rett og slett at det er både rot og tull om vi ikke kaller tingene ved sitt rette navn. Jeg har grunnleggende aldri forstått hva vi skal bruke 71 kjønn til.

Hvis en tyv skal etterlyses fordi han har stukket av med lommeboken min, så vil jeg foretrekke at signalementet er så nøyaktig som mulig. Tyven vil derimot ha en stor fordel av å være etterlyst som «en person i svarte bukser og hvite joggesko. Sist noen så dem , løp de ned Valby Langgade og hoppet inn i en rød bil», og ikke som «en mann i 30-årene iført svarte bukser og hvite joggesko. Sist noen så ham, løp han ned Valby Langgade og hoppet inn i en rød bil». For ikke å snakke om hudfarge.

Alt handler om Woke-bølgen, som har gått amok.

Skulle noen være i tvil, så handler «woke-bølgen» om å være politisk korrekt på alle fronter: rase, kjønn, posisjoner i samfunnet, alder. Alt. Fortalere for å være woke vil finne urettferdighet overalt i samfunnet. Hvis det ikke diskrimineres på grunn av hudfarge, så er det kjønn eller alder det er noe galt med. Etter disse woke-menneskenes oppfatning er det diskriminering overalt.

Jeg er fullstendig klar over at diskriminering foregår enkelte steder, og jeg er en ihuga motstander av genuin diskriminering. Uansett hvordan diskrimineringen skjer.

Ligg ned og rull rundt

Men det blir ærlig talt for galt når «Alt for damernes» ikke vil skrive alder inn i artiklene deres. Ansvarlig redaktør i bladet, Rikke Dal Støttrup, begrunner fravalget av alder med at hun selv – nærmest ubevisst – bruker aldersopplysninger for å vurdere om personen artikkelen handler om, holder seg bedre eller dårligere enn henne selv. Rikke Dal Støttrup forteller videre at hun vurderer budskapets relevans ut fra hvor gammel intervjuobjektet er.

Det er ingen tvil om at den redaksjonelle linjen til «Alt for damernes» passer perfekt med de sterke politisk korrekte strømningene. Det endrer bare ikke på at det ganske enkelt er absurd. Det endrer heller ikke på det faktum at disse woke-typene åpenlyst er både forutinntatte og fordømmende. Hvorfor mener sjefredaktøren at en uttalelse ikke er relevant, bare fordi kilden for eksempel er 72 år gammel? Det er innhold og ikke alder som teller, ikke sant?

Jeg er likeglad med om sjefredaktøren vurderer at jeg holder meg bedre eller dårligere enn henne, men jeg er ikke likeglad med om vi ender opp med å være så politisk korrekte – med snehvite sinn – at det innebærer at tyven som stjal min lommebok ikke blir funnet.

Vi er etter hvert så redde for å tråkke noen på tærne, at vi innretter hele samfunnet etter noen ytterste få. Det er de som er så høyrøstet at de klarer å bringe skam over alle på sin vei, hvis de ikke har den rette holdningen – og legger seg ned og ruller rundt.

(Først publisert i Ekstra Bladet. Oversatt av Rita Karlsen. Illustrasjon: HRS))