Islam

Hvor var feministene?

Den norske regjeringens invitasjon av flokken med barbarer, som ikke bare ligner noe fra middelalderen, men som også har holdninger fra middelalderen, er uforståelig.

Sofie Linde, Camilla Søe (kjente danske selverklærte feminister, red.) og alle de andre feminister glimret med sitt fravær da Taliban i forrige uke inntok Oslo for å snakke om kvinners rettigheter.

Det var et groteskt syn da ledelsen av Taliban spankulerte rundt i deres gevanter i den norske hovedstaden. 15 kvinneundertrykkende terrorister invitert av den norske regjeringen. Fløyet til Oslo i privatfly.

Den norske regjeringens invitasjon av flokken med barbarer, som ikke bare ligner noe fra middelalderen, men som også har holdninger fra middelalderen, er uforståelig.

Religiøse fantaster

Taliban har siden deres maktovertagelse av Afghanistan i fjor undertrykt landets kvinner. Jenter og kvinners frihet krenkes i stor stil. Jenters rett til utdannelse innskrenkes, og kvinner kan ikke reise mer enn 72 kilometer uten følge av et mannlig familiemedlem. Kvinner skal tildekkes. Kvinner har ikke lov å drive med sport, og kvinnelige demonstranter blir slått og pisket på gata hvis de motsetter seg begrensningen av deres frihet.

Talibanregimet er ikke bare formørket, men desidert tilbakestående. Et eksempel på det er at i det vestlige Afghanistan kreves at hodene skal kappes av på utstillingsdokker. Det skal de av religiøse grunner. Hvis hodene ikke er kappet av, vil ikke Allahs engel komme inn i huset eller butikken for å velsigne omgivelsene. Hvem sa middelalder og tilbakestående? Det er disse religiøse fantaster, som den norske regjeringen fløy til Oslo for forhandlinger.

Det burde oppleves som et uutholdelig overgrep på feminister over hele verden at den norske regjeringen inviterte disse kvinneundertrykkerne til forhandlingsbordet. Bare de mest naive tror på at mørkemennene kommer til å gi jenter og kvinner mer frihet etter luksusoppholdet i Oslo.

Møtet endte selvsagt uten resultat. Hva var det egentlig å forhandle om? At Taliban ikke må undertrykke kvinner hvis de vil motta humanitær støtte fra den vestlige verden? Eller at Taliban kan undertrykke litt, og så motta litt penger og mat?

De virkelige monstre

Hvor var alle feministene? Det var kun få forsøk i Oslo på å vise motstand mot Talibanernes inntog. Primært fra høyrefløyen. De feministene som de siste årene har slått seg stort opp på kvinners rettigheter, forholdt seg tause.

MeToo-feministene er travelt opptatt med å avsløre vestlige menn i hendelser fra firmafester og julelunsjer, og overlater derfor de undertrykte afghanske kvinnene til seg selv. Jeg forstår virkelig ikke deres prioritering. Her er der for alvor noe å kjempe for. Her er det ikke en hånd på et lår for ti år siden. Her er det snakk om at kvinner blir undertrykt og drept.

Hvis Sofie Linde, Camilla Søe og alle de andre moderne feministene vil bli tatt seriøst i sin kvinnekamp, skal de melde seg inn i kampen for noe større enn en hånd på feil lår.

Strukturelle problemer og sexisme i form av menn som misbruker dere maktposisjoner skal stoppes. Ingen skal utsettes for overgrep hverken i fritiden eller på arbeidsplassen. Det er vi alle enige om. Men moderne feminister skal passe seg for ikke å bli blendet av sin suksess med å få MeToo-bølgen til å rulle. Rulle som en tsunami, som knuser alle menn den skyller inn over. For da risikerer moderne feminister å glemme de kvinner der det virkelig handler om undertrykkelse. Kvinner som ikke engang kan si ifra.

MeToo-feministene tegner ofte et bilde av menn som de rene sexmonstrene. Når det kommer til Taliban, så snakker vi virkelige monstre.

(Først publisert i Ekstra Bladet. Oversatt av Rita Karlsen)