Den kulturelle revolusjonen

Verdens heldigste pirat

Pirater og papegøyer henger uløselig sammen i tegneseriene. Pirater tegnes med en papegøye på skulderen. I den virkelige verden har derimot den nigerianske piraten, som ble fløyet til Danmark forrige uke, «skutt papegøyen».

Det er trolig verdens heldigste pirat som nå sitter i varetekt i Danmark. Han levde utvilsomt et hardt, farlig og kummerlig liv som pirat i Afrika. Nå sitter den skadde piraten i varetekt med daglige måltider, en seng å sove i og en førsteklasses helsebehandling i et velferdssamfunn som han ikke engang turte drømme om mens han herjet i Guineabukta.

Den danske fregatten «Esbern Snare» ble sendt til Guineabukta med et håpløst mandat. Forsvarsminister Trine Bramsen (S) har gjentatte ganger gitt uttrykk for at oppdraget minnet om en badeferie.

En måtte forstå at det var rent hypotetisk at de danske soldatene skulle i aksjon. Man fikk inntrykk av at det var viktigere at skipet var lastet med badebukser enn med krutt.

Slik gikk det ikke. På slutten av november kom mannskapet i væpnet kamp med åtte pirater. De dyktige danske soldatene skjøt og drepte fire. Fire andre ble tatt til fange og en av dem ble hardt såret i kampen. Han har senere fått amputert det ene benet og er i det hele tatt i dårlig forfatning. Alt dette har resultert i at «Esbern Snare» nå i flere uker har seilt rundt med alle de åtte piratene. Noen levende, noen døde.

Sviktet av regjeringen

De danske soldatene er totalt sviktet av forsvarsministeren og resten av regjeringen, som har unnlatt å inngå en avtale med ett eller flere afrikanske land om at piratene kan settes i land og straffeforfølges der dersom noen blir tatt. Det er en pliktforsømmelse, og det er enda ikke over for de utsendte soldatene.

Etter mange trakasseringer kom det i forrige uke frem at justisministeren har frafalt siktelsen mot tre av piratene. De ble «sluppet fri til sjøs», som det så vakkert heter på ministerspråket.

Sannheten er at de tre ikke lengre er vårt problem, og at de nå står fritt til å angripe andre skip og utøve deres piratvirksomhet.

De døde seiler fregatten fortsatt rundt med.

Ved samme anledning kom det frem at den skadde, på grunn av internasjonale konvensjoner, var fløyet til Danmark fordi vi har en forpliktelse til å beskytte ham.

Benløs pirat

Den skadde piraten er med andre ord den store vinneren, mens vi danskene er de store taperne. Vi har havnet i en situasjon hvor en pirat – som har angrepet danske soldater – vinner førstepremien i lotteriet.

Kanskje ligger han akkurat nå og slår seg på låret av latter på det ene benet han har tilbake, over hvor naive vi er og sender medkompanjongene en vennlig tanke?

Joda, de har deres ben i behold, men de må fortsette å leve et hardt, kummerlig og farlig liv som pirater.

Han ligger sikkert og tenker på den fremragende helsebehandlingen han nå får – helt gratis. Hvordan kan han få mest mulig ut av resten av det velferdssamfunnet vi har skapt, og ikke minst hvordan han kan forbli i Danmark, slik at dette liv i sus og dus kan fortsette?

Han er uten tvil innforstått med at en benløs pirat ikke er mye verdt i Guineabukta, men at en benløs pirat i Danmark mest sannsynlig vil få et nytt treben, være en del av ett av de beste velferdssamfunn i verden og lov til å forbli i Danmark.

Han har med andre ord skutt papegøyen.

Først publisert hos danske Ekstra Bladet, gjengitt her med Inger Støjbergs tillatelse. Oversatt av Rita Karlsen.