Innvandring

SD bykser frem på måling og har også eierskap til 3 saksfelt

I første meningsmåling til NOVUS i 2022 får Sverigedemokraterna (SD) en overraskende 2. plass. Samtidig går Socialdemokraterna (S) frem til over 31 prosent, mens SD har eierskap til hele tre av de fem mest sentrale politikkområdene, som kriminalitet, innvandring og integrering. S har kun eierskap til ett saksfelt, nemlig helse og omsorg.

Det som kanskje overrakser mest i denne målingen, er at Moderaterna går tilbake hele 2,5 prosentpoeng 0g ender på 18,7 prosent. SD går frem 1,1 prosent og får en oppslutning på 20,1 prosent. Mens S etter at Stefan Löfven ga fra seg roret til Magdalena Andersson, også Sveriges nye statsminister, gjør det særdeles bra på denne målingen. Partiet går frem to prosentpoeng og får en oppslutning på 31,3 prosent, som vel er i tetskiktet blant sosialdemokratiske parti i dagens Europa, sammen med de danske sosialdemokratene, anført av statsminister, Mette Frederiksen.

Mens i Norge synker Ap som en stein på den siste målingen til Norstat til 21,1 prosent, ned hele 3,9 prosentpoeng (NTB 5. januar).

Den sterke oppslutningen til svenske S viser at svært mange svensker ikke har fått nok av innvandring og voldskriminalitet. Dersom Vänsterpartiet, Miljöpartiet og Liberalerna støtter S ved det kommende valget i september, ville denne målingen gitt dem flertall i Riksdagen.

Vinner saksfeltene

Når svenskene skal velge hvilke saksfelt som er viktigst for dem, velger de følgende:

  1. Lov og orden (31 prosent)
  2. Miljø og klima (16 prosent)
  3. Helse- og omsorg (14 prosent)
  4. Innvandring (13)
  5. Integrering (8 prosent)

Man undrer seg: Når kriminalitet er det desidert viktigste saksfeltet, og «alle vet» at den eskalerende volds- og drapskriminaliteten ikke minst er knyttet til ikke-vestlige gjenger, hvorfor får ikke innvandring en høyere score?

Velgerne kunne plukke ut tre saksfelt av til sammen tolv. Velgerne ble også spurt om hvilket parti som har den beste politikken på de viktigste saksfeltene. SD stakk av med seieren på lov og orden, innvandring og integrering, mens Moderaterna kun vant miljø og klima, mens S vant helse og omsorg.

Dermed «eier» SD tre av de fem viktigste saksfeltene i svenske politikk. Likevel ligger S over 10 prosentpoeng foran SD.