Innvandring

Sverige vurderer interneringsleire for asylsøkere

Et tiltak som statsminister Stefan Löfven har tatt sterk avstand fra, vurderer samme Löfven nå som aktuell ny politikk: Internering av asylsøkere. Forslaget kom i sin tid fra feil parti, Sverigedemokraterna.

Den svenske Riksdagen åpnet igjen på tirsdag. Her la statsminister Stefan Löfven (S) følgende beskjed på bordet: han og regjeringen skal arbeide med å få på plass interneringsleire for asylsøkere, der de skal kurses i samfunnskunnskap.

– Muligheten for å introdusere mottakssentre hvor asylsøkere skal bo og delta i samfunnsintroduksjon den første tiden i Sverige skal utredes.

Forslaget om interneringsleire for asylsøkere ble allerede fremmet i Riksdagen i 2012 av SD-medlem Ken Ekeroth. 

Både Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, og Kristdemokraternas leder, Ebba Bush, hevder – med rette – at Löfvens utspill og å utrede spørsmålet, er gammelt nytt.

Foreslo interneringsleire

Da Ken Ekeroth foreslo det samme i 2012, fikk han engang ikke med seg SDs ledelse. I Ekeroths forslag den gang het det:

Til slutt bør det settes opp forvaringssentre ulike steder i landet som ligger innen selve grenseovergangen/kontrollen. Her må de som søker om en eller annen form for oppholdstillatelse forvares, så vel som alle som blir avvist og utvist.

I 2016 stilte partisekretær Richard Jomshof (SD) seg bak Ekeroths forslag. Justisminister Morgan Johansson (S) kommenterte da forslaget om at migranter ikke skal få bevege seg fritt i gatene og heller ikke ha lov til å demonstrere mot svensk politikk som både «ekstremt og antidemokratisk».

10 år etter at forslaget for første gang ble lansert, skal altså forslaget om interneringsleire utredes, i henhold til statsministeren fra samme parti.

Det tar minst 10 år

Det er ikke første gangen partiene i Riksdagen kopierer tidligere SD-forslag, en situasjon som minner sterkt om gamle FrP-forslag som blir til offisiell Ap-politikk. I slutten av juli meddelte regjeringen at man foreslår å avvikle strafferabatt for personer mellom 18-20 år som begår alvorlige lovbrudd. Dette foreslo SDs Ekeroth for 11 år siden.

– Det er så mange forslag som jeg kom med så tidlig som alle da var imot. Forslagene ble kritisert som ekstreme og nå ser vi at partiene følger forslagene mine, sier Ekeroth til Samnytt.

Slik mønsteret er, kan vel både FrP og SD bare snu bunken med tidligere nedstemte forslag og gå på talerstolen og legge dem frem igjen.