Kriminalitet

Sverige våkner? Vil deportere kriminelle uten svensk statsborgerskap

Den dødelige volden i Sverige når stadig nye høyder og vekker internasjonal forskrekkelse. Nå vil Moderaternas leder, Ulf Kristersson, ta i bruk terrorparagrafer for å bekjempe gjengene. I tillegg snakker han nå utvetydig om noe så politisk uspiselig for en borgerlig leder: Han vil deportere kriminnel uten svensk statsborgerskap.

– Denne sommern ble den blodigste i moderne svensk historie. Aldri før har så mange blitt skutt ihjel, sa M-lederen, Kristersson, i sin sommertale i går.

– Slik kan vi ikke ha det, fortsatte Kristersson. Han lovet at det skal bli slutt på «å dalle» med kriminelle. Og han vil at eksisterende terrorlovgivning skal brukes mot de kriminelle gjengene.

– Gjengmedlemmer skal punkteres. Vi skal ta pengene deres, biler og klokker.

Kristersson pekte også på at «ingen barn skal tvinges til å vokse opp i et alvorlig kriminelt miljø, de skal omplasseres».

Det mest oppsiktsvekkende i talen er disse ordene:

Alle som er medlem av en kriminell gjeng, men ikke svensk statsborger, må deporteres. Vi skal innføre besøkssoner og doble straffer for gjengkriminelle, sa Kristersson om Moderaternes forslag. Altså går et Sverige under Kristersson som mulig ny statsminister neste år, inn på helt nye og langt mindre naive veier.

Skrekkbildet av Sverige sett utenfra

I internasjonale medier rapporteres det stadig hyppigere om all volden i Sverige. Som i Berliner Zeitung som avskriver Sverige helt som et idyllens land. I august skrev denne avisen om alle skytingene, og måneden før var overskriften i britiske The Economist «Sverige rives i stykker».

I USA hadde president Donald Trumps tale «siste natt i Sverige» i 2017 stor innvirkning på å endre det amerikanske synet på Sverige, fra internasjonalt forbilde til advarselseksempel på terror. Talen var basert på journalistiske rapporter om Sverige av blant andre dokumentarfilmskaperen Ami Horowitz.

I løpet av denne sommeren skrev både The Guardian og The Times om hvordan «uskyldige mennesker blir skutt i hjel når unge gangstere måler sin styrke i den skandinaviske idyllen», og nederlandske Het Parool skriver om hvordan drapsfrekvensen i Sverige har eksplodert de siste 20 år.

Men Clare Dewhirst – medgründer av City Nation Place, en global plattform innen markedsføring av blant annet byer og land – mener at bildet av Sverige som en fredelig idyll er dypt sementert.

– Jeg har ikke registrert disse skytingene direkte på radaren min, sier hun til avisen.

Hun har alstå valgt å være uinforemrt.

På begynnelsen av 2000-tallet lå Sverige på bunnen når det gjaldt dødelig skytevold i Europa. Siden 2018 har Sverige vært på toppen, ifølge Kriminalforebyggende råds siste studie . Totalt har det blitt rapportert mer enn 1500 skytinger i Sverige siden 2017.

Men ifølge Jonas Gahr Støre, er Sveriges statsminister, Stefan Löfven, er stort forbiklde som har vært en «trygg statsminister» de siste sju årene for den svenske befolkningen. Hvor uopplyst er det lov for en potensielt kommende norsk statsminister å fremstå?

Fria tider

Samnytt