Korona

Det er forskjell på folk

Pressen er snar til å kreve full åpenhet. Men praktiserer det ikke selv.

Det er alltid trist når noen går bort alt for tidlig i livet. Det fortjener gjerne en notis i media med en oppsummering av hvem denne personen var, om ikke annet så i hvertfall som en anerkjennelse og trøst til de som sitter igjen.

Mediene pleier være flinke til slikt. Men ikke alltid. Især ikke når man kan lage et poeng av at avdøde antagelig hadde seg selv å takke for at han døde. Da legger NRK ut fullt navn og bilde.

Rett skal være rett – NRK siterer bare Avisa Oslo og Oppland Arbeiderblad, men siden vi alle betaler over 6 milliarder kroner for å lønne NRKs 3.300 ansatte bør lista ligge litt høyere der.

I andre saker er det full taushet.

Hvorfor er det for eksempel umulig å få NRK til å opplyse oss om hvilke innvandrergrupper som har ansvaret for den kraftige overrepresentasjon av smitte i de innvandrertette bydeler i Oslo Øst og Drammen? Og som derfor har hovedansvaret for at vi alle – i hvert fall i Oslo og Viken – knapt nok våger oss ut, i alle fall ikke uten munnbind? Og at det å gå på pub eller restaurant er bare et vagt minne fra fortiden?

Kjære NRK – er det polakker, svensker eller vietnamesere som har ansvaret for at covid-19 brer seg i disse bydelene? Hvorfor får vi ikke vite dette?

Det skulle vel ikke tilfeldigvis være den samme innvandrergruppen som holdt bryllupsfest i Folkets Hus i Sarpsborg med bare kvinner til stede, i et lokale uten skjenkerett?

Nei, risikoen for å krenke noens følelser er vel mindre når man lager en sak på at en hvit etnisk norsk middelaldrende mann kanskje er død av noe han mente kanskje ikke eksisterte, enn å henge halen på grisen når det gjelder hvem som har hovedansvaret for smittespredningen i Oslo og Drammen.

Det blir greiere slik.