Islam

Vil registrere alle imamer for å bekjempe ekstremisme

Østerrike vil registrere alle imamer i landet i kampen mot ekstremisme. Dette tiltaket er et nådeløst stikk mot islam og denne religionens iboende vold, som krever massivt av politi og sikkerhetsstyrker i dagens Europa.

Det er Østerrikes EU-minister, Karoline Edtstadler, som slapp den oppsiktsvekkende nyheten. Hun sier, melder Die Welt, følgende:

De fleste imamer beveger seg gjennom mange EU-land, så sikkerhetsmyndighetene må vite hvem som predikerer hva i hvilken moské ved hvert tilfelle.

Østerrike vil innføre et slikt register i 2021, når parlamentet skal votere over en ny antiterrorpakke tidlig i år.

Edtstadler, som tilhører forbundskansler Sebastian Kurz’ parti, mener også at EU fremover bedre må kontrollere at penger fra EUs budsjett ikke tilfaller organisasjoner og foreninger som representerer islamistiske og antisemittiske bevegelser. Hun vil også at det skal innføres forbud mot utenlandsk finansiering av moskeer i hele EU. I Østerrike er dette allerede forbudt.

Edtstadler vil også at alle som har blitt varetektsfengselet for terrorrelaterte forbrytelse skal registreres på en egen liste. Den som oppføres på en slik liste ilegges et livslangt våpenforbud. I tillegg skal vedkommende aktivt hindres i å ansettes innen sikkerhetskritiske områder. Man vurderer også at vedkommende ilegges forbud mot å besøke «visse radikale moskeer».

EU-ministerens utspill skal ses i sammenheng med Wien-terroren i fjor høst der fire mennesker ble drept og ytterligere 23 skadet av en IS-sympatisør.

– Jeg forventer meg en slutt på den misvisende toleransen, og at alle nasjoner i Europa til slutt skal innse hvor farlig politisk islams ideologi er for vår frihet og den europeiske levemåten, sa den østerrikske forbundskansleren Sebastian Kurz til Die Welt den 3. november i fjor.

Østerrike forbereder ny og hel pakke med lovgivning for å kunne stenge ned ytterliggående moskeer i landet. I forslaget benyttes begrepet «religiøst motivert ekstremisme». Ifølge Die Welt, er Østerrike det landet i Europa som er ledende i kampen mot ekstrem-islam.

Islams omdømmeproblem bare vokser år for år. Hva vil Norge gjøre? Skal ikke vi følge i Østerrikes fotspor? Vi har jo de samme problemene her med ekstremisme som resten av Vest-Europa sliter med.

Samnytt