Innsparket

Forsvarsministeren kaller Sverigedemokraterna for «griser»

Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist (S) går til fullt angrep på Sverigedemokarterna (SD) som han sammenlikner med "griser". Han parallellfører også SD med nazismen. SDs partileder, Jimmie Åkesson, undrer seg: "Skal man le eller gråte?"

Samtidig legger Socialdemokraterna (S) beskyldninger på bordet om at Sverigedemokraterna (SD) polariserer samfunnet og debattklimaet i landet.

I det hele tatt minner oppførselen til S mye om Aps kontinuerlige angrep på HRS. Det er en språkføring og saklighetsnivå som ikke hører hjemme noe sted.

Det var torsdag i forrige uke at forsvarsministeren, Peter Hultquist, publiserte en kronikk under tittelen «Høyreekstremismen går det ikke an å temme» i Dala-Demokraten.

Hultquist sier han vil advare folk mot å gå på limpinnen: Dem som kaller seg konservative er i virkeligheten forkledde høyreekstremister, hevder han. Statsråden er tydeligvis redd for neste nasjonalvalg (2022), for det er ikke minst Moderaterna (M) og Kristdemokraterna (KD) han vil advare, to partier som kan komme til enten å ta SD inn i regjeringen eller bruke partiet som støtteparti for å få regjeringsmakt. Hultquist påstår således at M og KD har slått inn på en farlig vei når de prøver «å temme» SD.

Uansett om man sminker grisen så…

I henhold til Hultqvist anvender SD en språkbruk hentet fra 1930- og 40-tallets Tyskland. Han mener altså at SD kommuniserer som fascister og nazister.

Det har også falt Hultquist tungt for brystet at to SD-ere har gjort som Christian Tybring-Gjedde: nominert Trump til fredsprisen grunnet han innsats for normaliseringen flere stater i Midtøsten har gjort av forholdet til Israel.  Trump har heller ikke startet nye kriger, hvilket også er et punkt på listen over hvorfor han ble nominert.

Hultquists analyse er videre at de angivelige ekstreme på høyresiden har fått vind i seilene fordi målsettingen deres er konfrontasjon: «man vil herske ved å splitte.»

Denne grisen er da ganske søt, eller hva synes Hultquist?

Den sosialdemokratiske statsråden avrunder kronikken med å sammenlikne SD med griser.

Uansett hvor mye man sminker en gris, så er det en gris.

Le eller gråte?

Partileder i SD, Jimmie Åkesson, reagerer slik på Twitter, 27. januar:

SVERIGE DEMOKRATER ER SVIN? Sosialdemokratene lykkes med det noe paradoksale kunstverket å be om en god tone i debatten, samtidig som de politiske motstanderne navngis med adjektiv som nazister, rasister, høyreekstremister og griser.

Videre twitrer Åkesson dette:

Skal man le eller gråte? Jeg velger å le, og i stedet spare mine tårer til de stundene der jeg slås av all elendigheten disse selvgode, maktfulle og skruppelløse samfunnsomvelterne har stelt i stand.

Om Hultquist med analogien om gris har en viss velgergruppe i tankene, der grisen står særdeles lavt på rangstigen, ja, den er rett ut avskydd, kjenner vi ikke til. Men at det kommer til å bli en skitten valgkamp neste år i Sverige, det er vi i liten tvil om. Vi ser dessverre heller ikke bort fra at dette kan utarte seg til politisk motivert vold. Voldsangrep har jo SD tidligere blitt utsatt for, og i og med at de nå hele tiden ligger tett på toppen på meningsmålinger, vil motstanden mot SD i Antifa-miljø etter stor sannsynlighet øke på. Vold er jo legitimt i kampen for det ideologisk rene samfunnet.

Hovedillustrasjon: HRS

Samnytt