Politikk

Det rakner helt for Venstre. Fjerner Støjberg fra tung post

Samtidig som Venstre går på nok en smell på ny meningsmåling - denne gang under 10 prosent - vil partiledelsen også frata Inger Støjberg posten som justispolitisk talsperson. Da står hun rellt sett tilbake uten noen makt i partiet. Dette fremstår som en ren vendetta.

9,2 prosent. Det er resultatet på målingen til YouGov i går. Man må kunne si at partiet rakner, for ved nasjonalvalget i 2019 landet det største konservative danske partiet på 23,4 prosent.

Venstre har aldri vært lavere på en YouGov-måling siden disse startet opp i 2009.

Resultatet ses i klar sammeheng med partilederen Jacob Ellemann-Jensens angrep på tidlingere innvandringsminister, Inger  Støjberg. Han støtter riksrett mot Støjberg i den såkalte barnebrud-saken, og han har veltet henne av tronen som nestleder i partiet. Ny nestleder skal velges på et ekstraordinært landsmøte kommende helg.

De Konservative landet på 12,9 prosent. Det er første gang at De Konservative er større enn Venstre på en YouGov-måling. Nye Borgerlige fikk 11,8 prosent, og ville med dette øke representasjonen i Folketinget fra fire til 21 mandater.

Vil fjerne Støjberg helt

Til tross for at Inger Støjberg er en velgermagnet for Venstre, ser det ut til at partiledelsen vil skyve henne ut av partiet. Det nye som kom frem i går er at hennes post som justispolitisk talsperson også kan ryke. Gjør den det, står Støjberg ribbet og ydmyket tilbake.Det heter seg at hun må forlate denne posten grunnet saken om riksrett mot henne:

Flere kilder forteller uavhengig av hverandre at Venstres ledelse allerede i forrige uke, da et flertall i pariet stemte for en riksrettssak, besluttet at den tidligere nestlederen ikke kan fortsette som justispolitisk talsperson med en riksrettssak på nakken.

Det er altså Ellemann-Jensen og hans nærmeste maktpersoner som skal ha tatt avgjørelsen om å fjerne Støjberg opgså som talsperson på justisfeltet.

Ved valget i 2019 fikk Støjberg 28.420 personstemmer som ga henne en fjerde plass i popularitet blant danske politikere. Like fullt står hun antakelig om kort tid tilbake uten reell politisk innflytelse – ribbet for alle verv. Støjberg har ikke hørt noe fra pariets ledelse om at hun skal fjernes fra den eneste posten hun har igjen:

Adspurgt direkte om retsordførerskabet (justispolitisk talsperson, red.) svarer Inger Støjberg via en sms til B.T., at hun ikke har fået en officiel melding om sit ordførerskab endnu. Hun har dog også hørt, at ledelsen har planer om at give det til en anden.

»Jeg havde troet, at ledelsen ville have mod og mandshjerte nok til at fortælle mig den slags direkte. Jeg er glad for at være retsordfører, og jeg mener, det er helt afgørende for Venstre og Venstres fremtid, at partiet har en stram retspolitik,« skriver hun.

Beslutningen om Inger Støjbergs ordførerskab er ikke meldt ud til folketingsgruppen endnu.

DF og NB med åpne dører?

32 av 41 representanter for Venstre i Folketinget stemte for riksrett mot Støjberg. Hvorfor ikke Støjberg forlater partiet nå med høy sigarføring, fremstår som noe merkelig – om det ikke var for spekulasjonene om at hun er i forhandlinger med Dansk Folkeparti (DF) og/eller Nye Borgerlige (NB) om partiskifte:

Både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har dog allerede velkomstkomiteen klar, hvis hun skulle vælge at skifte parti.

»Hvis hun vælger at banke på inde hos os, så er døren åben lige med det samme,« sagde Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, i torsdags.

Den interne kampen mot Støjberg kan ses som en revansj mot hennes tydelige linje i innvandringspolitikken. Hun har ytret seg i svært tydelige ordlag mot asylinnvandringen, mot bønnerop fra minareter og for full ytringsfrihet, inkludert bruk av Muhammed-karikaturer. Støjberg har reellt sett kun tilhørighet politisk i DF eller NB nå.