Aktuelt

Ny IS-kvinne tilbake i Sverige. Smugles ut av leir for 150.000 kroner

En 48 år gammel IS-kvinne forlot Sverige i 2011 og dro til Syria med sine fem barn. I Syria fødte hun flere barn. Nå er hun tilbake med to barn.

Flere av barna hun tok til Syria er døde, melder SVT.

Kvinnen (48) satt i kurdisk interneringsleir, al-Hol. Hun forlot Sverige allerede for ni år siden, i 2011. Hun tok med seg sine fem barn den gang. At hun skal ha født «flere barn» i Syria, og kun returnerer med to barn, en tenåring og et lite barn, mens et tredje barn er etterlatt i Syria, betyr at hun har mistet minimum fire eller fem barn i løpet av årene som har gått.

Kvinnen og de to barna landet i dag på Arlanda i Stockholm. De har sittet i tyrkisk varetekt etter at de kom seg ut av Syria. I tyrkisk fengsel ble barna DNA-testet for å verifisere om hun var deres biologiske mor eller ei.

Ytterligere tre kvinner er på vei fra tidligere IS til Sverige. Også de er fra Stockholm. Svenske UD sier til SVT at de ikke vet om flere kvinner kan være på vei.

Det skal koste 15.000 dollar å bli smuglet ut av al-Hol-lerien. Det er altså mest sannsynlig slektninger i Sverige som sender penger til kvinner som klarer å betale seg ut av interneringsleiren. 

I 2020 har så langt «en håndfull» IS-kvinner tatt seg tilbake til Sverige.

Hva vil 2021 bringe fra IS-fronten?

I Norge er den mest kjente tilbakekomsten kvinnen som fikk FrP til å gå ut av Solberg-regjeringen i protest. Gjennom sin advokat i Norge, Nils Christian Nordhus, ble det formidlet at et av de to barna hennes, var døende av sykdom. Dette viste seg ikke å stemme da barna og kvinnen ble hentet til Norge. Gutten som skulle være dødssyk klarte å løpe på flyplassen, ankomst Norge. Men både pressen og myndighetene, med Regjeringen Solberg i spissen, bestemte seg for å legge lokk på saken. Kvinnen skal etter vår informasjon sitte innesperret i Bredtvedt kvinnefengsel i Oslo.

Det er nå helt stille i pressen om de gjenværende norske IS-kvinnene, som de såkalte Bærumsøstrene (somaliere) og eksempelvis Aisha Shezadi Kausar (pakistansk opprinnelse). Hun er forhenværende hustru til først Arfan Bhatti, dernest den drepte IS-krigeren, Bastian Vaques, etnisk chilener fra Skien, som var en rapper som konverterte til islam.

Hva 2021 vil by på innen dette temaet kan bli interessant. Vil vi få vite hvor mange som faktisk kommer tilbake til Norge og Skandinavia og hva som skjer videre med dem og barna?

Hovedillustrasjon: HRS