Innvandring

Æreskontroll: – Kvinner i Norge uten ei krone i lommeboka

Politi i Oslo forteller om en kvinneundertrykking i moskémiljø av en bokstavelig talt helt annen verden.

Politioverbetjent og mangfoldskontakt Kim Anne-Marie Hiorth, har jobbet i 11 år opp mot ulike moskémiljø og organisajoner i hovedstaden. Hennes målgruppe er de undertrykte og voldsutsatte kvinnene.

Allerede på slutten av 90-tallet opplevde Hiorth hendelser som gjorde dypt inntrykk på henne. Da jobbet hun med organisert kriminalitet.

– Det som fikk meg til å ville begynne å jobbe med minoritetskvinner var at når vi var hjemme og gjorde ransakinger hos folk med annen etnisk bakgrunn enn norsk, stod kvinnene nesten hver gang for seg selv, og kunne ikke snakke norsk. I begynnelsen gikk jeg bort og spurte hvor lenge de hadde bodd i Norge. Noen hadde bodd her i fem år, andre mindre eller lengre, og en hadde bodd 38 år i Norge uten å kunne norsk. Jeg tenkte at dette er en stor skam, for de går jo glipp av så mye i samfunnet. Jeg tenkte at dette må noen gjøre noe med. Men når man tenker sånn er denne «noen» ofte deg selv, sier Hiorth.

En vanvittig æreskontroll

Noen år senere fikk hun klarsignal til å jobbe opp mot de lukkede miljøene, og hun satte i gang med å lære seg arabisk. Samtidig begynte hun arbeide med å kontakte «religiøse samfunn på Grønland og området rundt».

Noen moskeer var enkle å se, mens andre var i oppganger hvor det var flere i forskjellige etasjer. Hiorth banket på overalt.

Gradvis vant hun tillit, og satte i gang med foredrag og kursing i likstilling, demokrati, menneskerettigheter etc.

Jeg forteller kvinnene at du skal ikke finne deg i å bli slått, og du skal ha eget bankkort, sier Hiorth.

Ofte har hun med seg kvinnelige politistudenter når hun holder foredrag. Flere har spurt henne hvorfor hun snakker om at kvinnene skal ha eget bankkort.

– Jeg har utallige historier om at noen lever under så streng sosial kontroll at de ikke har en krone i lommeboka, sier Hiorth.

Ikke sjeldent starter kvinner å gråte når Hiorth holder foredrag og kurser NAV-klienter. Nettopp på et slik NAV-kurs tok en kvinne til tårene. Dagen etter fikk Hiorth en telefon fra læreren som deltok på kurset: kvinnen som gråt dagen før ville møte Hiorth.

Men det måtte være på tidspunktet hvor hun var på kurset, for mannen hentet og leverte henne til faste klokkeslett og hadde full kontroll på henne resten av døgnet.

Voldtatt tre ganger om dagen

Kvinnen kom til politistasjonen sammen med læreren. «- Hun satt helt ytterst på stolen, og så fortalte hun historien sin. Hun kom til Norge med foreldrene og søsknene sine som barn på 80-tallet. Da hun vokste opp fikk hun høre at når hun ble voksen skulle hun gifte seg med en mann i morens slekt i hjemlandet, og da hun var 17 dro de nedover på ferie. Det viste seg å være et forlovelsesselskap for henne og en slektning som var 25 år eldre», sier Hiorth.

Samme kveld ble kvinnen voldtatt for første gang.

– Da jeg møtte henne hadde hun bodd med ham i over 20 år og hadde seks barn med ham. Den gangen var det enklere å få uføretrygd. Han hadde klart å få det, og var rundt henne hele tiden. Hun ble voldtatt tre ganger om dagen, og det var kontroll på alle kanter, forteller Hiorth.

Kvinnen hadde heller ingen penger i lommeboka, og hadde ikke eget bankkort. Det var det mannen som hadde.

Dagen etter dette møtet ble mannen pågrepet kl 7 om morgenen – mens han voldtok kona. Han ble dømt til to års fengsel og kvinnen og barna ble plassert et annet sted i Norge. Før kvinnen forlot Oslo ville hun møte Hiorth på en kafé. Der dro hun smilende frem et bankkort, og noen år senere ringte hun Hiorth og fortalte at hun hadde fått jobb og at ungene trivdes.

Det lange intervjuet kan leses i sin helhet hos Politiforum, og HRS oppfordrer særlig de som er aktive i den organiserte kvinnevegelsen – som er så opptatt av norske menns undertrykking og slette behandling av kvinner – å prøve å ta til seg den nye kvinnevirkeligheten i Norge.