Innvandring

Vil gi en halv million kroner til familier som returnerer til hjemlandet

FrP vil at asylsøkere med opphold i Norge skal tilbys inntil en halv million kroner for å reise hjem igjen og bygge opp landet sitt. Partiet er inspirert av Danmark der utvandringen av flyktninger nå er større enn innvandringen.

FrP-utvalget ledet av Sylvi Listhaug og Jon Helgheim lekker stadig nye tiltak som skal legges frem på landsmøtet til helgen. I går var det kriminalisering av arrangerte ekteskap og flere innstramninger på feltet familieinnvandring. I dag er det gulrot til dem som har søkt asyl i Norge og fått opphold, varig eller midlertidig. De som utgjør en familie skal få 400.000 – 500.000 kroner for å returnere til hjemlandet, slik at de kan bidra til å bygge opp landet.

Forslaget er inspirert av Danmark, som kunne registrere «deilige tall» tidligere i år, som innvandringsminister Mattias Tesfaye uttalte det.

For første gang siden 2011 er det flere med flyktningbakgrunn som har reist ut av Danmark, enn flygtninger som har reist inn i landet. Ifølge en analyse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet (danske UDI) oversteg antallet av utvandrede flygtninger antallet av innvandrede med cirka 730 personer i 2019.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) kalder det ‘dejlige tal’.

– Jeg er først og fremmest glad, for det viser dels, at vi kan holde tilstrømningen i ro ved at føre en fornuftig politik i Danmark, siger Mattias Tesfaye.

Høyre er skeptisk

Det er nettopp dette som ligger bak FrP-utvalgets forslag. I fjor utvandret kun ni personer fra Norge med støtte på 15.000 kr. per person. For en familie på fem betyr det 75.000 kr.

Norsk organisasjon for asylsøkere, NOAS, støtter forslaget. Men de er skeptiske til at flyktningene da må gi fra seg retten til opphold i Norge. NOAS vil at de som reiser skal få en angrefrist på to år:

– Ein bør få kome tilbake til Noreg i løpet av to år viss det ikkje fungerer i heimlandet og heller tilbakebetale støtten ein fekk viss ein returnerer til Noreg. Ein vil ikkje kunne vite alt når ein tek valet om å dra heim.

Høyre er skeptiske til forslaget som sådan. Ove Trellevik, innvandringspolitisk talsperson, mener pengestøtten kan lokke til seg nye asylsøkere. Man kommer her, får «gratis» språkopplæring, utdanning og arbeidserfaring, og på toppen av kransekaken en enorm pengesum i forhold til kjøpekraften i opprinnelseslandet for å reise hjem igjen.

Ap på sin side er delvis positiv.

Haken ved forslaget til utvalget kommer frem slik: Vilkåret skal være at de som returnerer sier fra seg retten til opphold i Norge, og at de blir i hjemlandet over tid. 

Altså kan folk ta med seg en halv million, dra til Somalia eller Irak i et par år, og deretter ta seg til Norge igjen og søke asyl på nytt. 

Konvensjonene og EU

Grunnet flyktningkonvensjonen kan ikke Norge gi beskjed om at den halve millionen i returstøtte forutsetter at man aldri søker asyl på nytt til Norge.

Dette viser igjen følgende: Ja, gi folk gjerne penger for å dra hjem og bygge landet sitt, men i tillegg må EU legge ned hele asylinstituttet, slik at ingen kan ta seg illegalt inn på kontinentet og deretter legge frem en historie om forfølgelse.

I verste fall vil FrPs forslag kunne føre til at flere tar seg til Norge, for en dag å kunne innkassere en halv million kroner. Kun ved å stoppe asylmuligheten, kan dette forslaget fungere etter intensjonene.

Det er også mulig å se for seg dette scenarioet: Folk drar på et par års ferie til hjemlandet og investerer pengene i en prangende eiendom, for så å komme tilbake til Norge og søke asyl på nytt.

NRK