Ytringsfrihet

Verdens første koran med tegninger utgitt i Danmark i går

Bak utgivelsen står han som utløste de verdenshistoriske tegningene av Muhammed. I boken kan man se Muhanmmed i paradis omgitt av sine seksuelle slaverinner og hustruer.

I 2005 skrev Kåre Bluitgen en familiebok om Muhammed. En slik bok forventer man er illustrert. Men ingen dansk tegner ville av frykt gi sitt bidrag. Det var dette som var opptakten til Muhammed-krisen, for Jyllands-Posten snappet opp denne selvsensuren hos landets tegnere, og utfordret dem til å tegne Muhammed. Resten er verdenshistorie.

Og nå ser vi en ny verdenshistorie – som vi ikke kjenner utgangen på. I forrige uke mottok vi nemlig en epost fra Kåre Bluitgen:

Til Human Rights Service

Den 30. september 2020 er det 15. årsdagen for det danske dagblad Jyllands-Postens publicering af de tegninger, der førte til Muhammedsagen i Danmark, Norge og i verden. På dagen udkommer De skyggefulde haver – den illustrerede koran. Det er verdens første illustrerede koran og skrevet på et forståeligt sprog for børn, unge og voksne på lige linje med de mange illustrerede bibler. Illustrator er Bosch Fawstin, der blev forsøgt myrdet i et terrorangreb i Texas i 2015 (utheving, red.).

En naken Muhammed med sine jenter og kvinner

Bluitgen måtte altså til USA for å finne en tegner av denne illustrerte koranen (en bok som er på vei i posten til oss). Dertil en terrorutsatt tegner. Fra pressemeldingen til forlaget:

Det har taget tid at få tilvejebragt bogens illustrationer. Annoncering i forskellige medier førte ikke til henvendelse fra nogen dansk tegner, en global forespørgsel resulterede i et dusin henvendelser. I den sidste ende ønskede kun én at tegne: Bosch Fawstin fra USA. Bogens udgivelse er også en symbolsk markering af, at Muhammedsagen efter 15 år endelig kan anses for afsluttet. Profetier om, at der ikke ville komme tegninger af islams sendebud i offentligheden i en generation, blev trods alt ikke opfyldt. Koranen fremstår i dag helt på linje med de mange illustrerede, genfortalte udgaver af Bibelen.

Det var Den islamske staten som gikk til angrep på Fawstin da han i 2015 vant en tegnekonkurranse i USA med profeten Muhammed som motiv. Angrepet skjedde under prisoverrekkelsen, og terroristene ble skutt av politiet.

Skjermdump fra pdf-fil fra avisen Dagen, 30. september.

I avisen Dagen (ikke på nettet) er tre av tegningene fra boken gjengitt. Den ene viser en naken Muhammed sammen med nakne jenter og kvinner som er hans slavinner og hustruer, ledsaget av denne teksten: «Muhammed, udover dine slavinder må du have alle dine mange hustruer.» En annen tegning illustrerer paradis, der mennene lener seg tilbake i behagelige stoler, vinflasker står på bordet, og tildekte kvinner i svart omkranser dem som deres tjenere og (seksuelle) velgjørere.  En tredje tegning i Dagens artikkel viser islam og Muhammeds syn på jøder som apekatter: «I skal være foragtede aber drevet bort fra menneskenes samfund.»