Politikk

Folket har nå større tillit til Åkesson enn statsminister Löfven

Stefan Löfven med knekt ryggrad: Folket har fått nok. De vil heller ha Åkesson enn statsministeren til å lede dem.

Vil Stefan Löfven overhodet klare å reise seg igjen? Spørsmålet er høyst relevant etter den siste målingen av tillit partilederne har hos folket.

Socialdemokraternas leder, Löfven, har siden april mistet hele 16 prosent oppslutning, fra 46 prosent til 30 prosent. Han så kanskje ikke heller dette komme, at hans popularitet og folkets tillit til ham skulle synke dramatisk i takt med at klanenes makt ble et etablert faktum?

Det burde han ha gjort i så fall, for håndteringen av ikke minst klankulturen og de kriminelle gjengene har vært en katastrofe for landet. Eller mer korrekt; den manglende hånteringen og den regelrette fornektelsen av problemene som han aller helst vil forklare med sosioøkonomiske faktorer.

Samtidig er også dette resultatet drepende for statsministeren: Flere enn fire av ti (42 prosent) sier de ikke har tillit til ham.

Mens Jimmie Åkesson nå har tillit blant 38 prosent av velgerne, slått med 4 prosent av Moderaternas leder, og 5 prosent av Kristdemokraternas leder.

Han som vil ha mer migrasjon er mest populær

Vänsterpartiets leder har størst tillit som partileder i Sverige. Dette partiet er det mest ytterliggående på venstresiden i Riksdagen. Partiet vil tilrettelegge for mer migrasjon til Europa:

Vänsterpartiet krever at asylretten og de solidariske migrasjonspolitikkens prinsipp gjenopprettes, og at EUs system for mottak reformeres fra bunnen av slik at ansvaret fordeles rettferdig.

For Vänsterpartiet er en sjenerøs og human flyktningpolitikk et selvfølgelig grunnprinsipp som vi aldri kommer til å gi opp. …

I dag satser EU milliarder på høye murer, mer grensepoliti og deportasjonsavtaler med land som Erdogans Tyrkia, alt for å gjøre det så farlig og vanskelig for flyktninger å ta seg inn i Europa. Vänsterpartiet krever at EU i stedet satser på livreddende tiltak og trygge veier for flyktninger, og for å finne felles løsninger på felles problem.

Vi ser ikke bort fra at Jonas Sjöstvedt popularitet kan skyldes alt annet enn innvandringspolitikken, at han er en politiker som Bjørnar Moxnes eller Mímir Kristjánsson som nyter bred tillit hos folk utenfor de røde rekkene. For at Sverige skulle trenge flere migranter og annet til landet, det er ikke lenger en vinnersak i det klanherjede og voldsherjede landet.

Aftonbladet