Den kulturelle revolusjonen

Bibliotek i Malmø: Lærer seg arabisk for å inkludere

Ansatte ved bibliotek i Malmø og Helsingborg undervises nå i arabisk. Dette for å bedre kommunikasjonen mellom de ansatte og "det store antallet arabisktalende besøkende".

Det er Region Skåne som bruker skattebetalernes penger på prosjektet som pågår nå. De ansatte skal lære seg hverdags-arabisk.

Bibliotekaren Emelie Andersson i Helsingborg, mener hun kommer til å få stor nytte av de nye språkkunnskapene.

– Å lære meg hverdagsfraser som jeg kan bruke i arbeidet mitt for å kjenne at jeg inkluderer. Ettersom jeg jobber som barne- og ungdomsbikliotekar, så kjenner jeg at det er veldig bra å bekrefte deres språk, deres morsmål, sier hun.

Formålet med prosjektet er å legge til rette for kommunikasjon mellom bibliotekets ansatte og «det store antallet arabisktalende besøkende», sier P4.

Det jobbes med «mangfoldet», heter det.

Spre seg som ringer i vannet

P4 undrer seg: «Er det ikke mer integrerende å snakke med nye svensker på enkel svensk – en måte å få dem inn på svensk?»

Svaret er at det brukes også svensk. Arabisk er «mer som et tillegg».

Prosjektet er tildelt 50.000 offentlige kroner, og det er frivillig å delta på kurset. Andersen håper at interesen for arabisk vil spre seg som ringer i vannet.

Som en i kommentarfeltet hos Nyheter i Dag sier det: «Dette er bare begynnelsen.» En annen formulerer seg slik: «Frigjør Sverige fra Skåne nå, kalifatet skal bære sine egne kostnader!»