Kriminalitet

Korrupsjonen er her: Slik smurte sosialdemokrat, byggeselskap og klanen hverandre

Et drama fra virkeligheten rulles opp: En klan, en sosialdemokrat og et stort byggeselskap hjalp hverandre med stemmer, byggekontrakter og annen vennskapskorrupsjon. Det handler om penger og politikk.

SVTs Uppdrag granskning (Up) ruller opp en utrolig historie fra virkeligheten. Det handler om Sveriges største parti, Socialdemokraterna, Sveriges største boligbyggerselskap PEAB, og den assyriske klanen i Sigtuna kommune, som opprinnelig kommer fra en by sørøst i Tyrkia ved den syriske grensen.

Det var nemlig noe underlig som skjedde i 2010. Socialdemokraterna (S) lå med brukket rygg etter det dårligste valget på nesten 100 år. Partileder Mona Sahlin måtte trekke seg.

I området mellom Stockholm og Uppsala har S tradisjon for å gjøre det dårlig. Og nettopp i dette området ligger Sigtuna kommuna. Hva skjedde her da stemmene valget det året lå på bordet?

S gjorde sitt sterkeste valg noensinne der, med over 42 prosents oppslutning. Dette gjorde at rød blokk vant med knappe 28 stemmer over blå blokk.

Hva hadde egentlig skjedd?

En hemmelig pakt

Dette var mulig grunnet en ung politikere som karakteriseres som djerv, som ekstremt energisk, og han heter Anders Johansson. 24 år gammel ble han vervet til S, og få år etter tok han over som leder av S (satt som leder fra 2002 – 2012). Etter brakvalget i 2010 ble Johansson leder av kommunestyret, og også leder av det komunale boligbyggerselskapet. Johansson ble spådd en lysende karriere, og etter det formidable valget ble han året etter pekt ut til å sitte i sentralstyret til S. Han så for seg ministerpost.

Anders Johansson, skjermdump SVT.

Men spol tilbake til 2010. Sigtuna kommune var da Sveriges raskest voksende kommune. Økonominen gikk strålende. Det ble bygd boliger i fleng, utleieleiligheter, veier, svømmehall, idrettsanlegg og skoler. Alt gikk liksom på skinner, og endog det lokale fotballaget Valsta syrianska IK banket på døren til eliteserien.

En stor befolkningsgruppe i kommunen utgjorde den gang rundt 1.500 personer, de kristenortodokse assyrerne. Og det er dette trekløveret som Up avdekker: de ortodokse syrerne, S og PEAB. Det handler om tjenester og gjenytelser i ren Midtøsten- eller mafiastil. Det handler om enkeltpersoner som utnytter sine maktposisjoner for egen vinnings skyld.

Slik får alle hva de vil ha

Up avslører dette:

  • En enorm valgplakat av Johansson vakte oppsikt i ukene før valget, den var 7 ganger ti meter stor, noe ingen før hadde sett i Sverige. Folk holdt på å kjøre av veien da de så den, fortelles det. En diktator kunne ikke ha gjort det bedre, stormannsgalskap, sies det videre. PEAB har betalt for den.
  • To valkamplokaler til S har også PEAB betalt.
  • PEAB har fått nesten alle byggekontrakter i kommunen, verdt flere 100-talls millioner kroner.
  • Det kristenortodokse trossamfunnet i kommunen får en kirketomt av kommunen til 1 kr – under forutsetning at det bygges et stort forsamlingslokale like ved kirken som alle foreninger i kommunen kan leie til sine aktiviteter. Forsamlingslokalet blir nesten bare brukt av kirken selv, og det ble også brukt av S på valgvaken i 2010. I praksis har kirken også fått forsmalingslokalets tomt inkludert i prisen på 1 kr. Og PEAB er utbygger både av lokalet og den svært påkostede kirken, med lysekrone til en halv million kroner og med masse inventar som er gullforgylt. Klan-kirken har altså flust med penger, så hvorfor skulle den få tomten gratis? Når kirken offisielt åpnes tre dager før valget i 2010, sendes dette direkte i flere land der assyrere bor, og på første rad sitter Johansson, PEAB-leder Thomas Andersson – som begge takkes personlig fra talerstolen – samt Sveriges erkebiskop.
  • En av de mest sentrale assyrerne i klanen og kirken i Sigtuna er også leder av fotballlaget. Fotballaget har leid klubbhus av kommunen, men ikke betalt ei krone i husleie siste ti årene. Lederen, Izmet, har også uforstyrret fått drive et ulovlig bygd pizzeria i byen som PEAB renoverer gratis, prislapp rundt 500.000 kroner. Men gratis. PEAB er også hovedsponsor av fotballaget som Izmet altså leder.
  • Andersson, Johansson og Izmet er på «ferie» sammen i Istanbul, bare de tre, mens alt dette pågår.

Det er flere avsløringer av samrøret, av vennskapskorrupsjonen, men alt koker ned til dette: S trengte stemmer for å vinne valget og henvendte seg til assyrerne, som var kjent for å stemme på Moderaterna. Og resulatet ble at i 2010 stemt tre av fire assyrere på S – etter å ha fått kirketomt. Samtidig gir S PEAB utbyggeroppdrag. Og PEAB smører igjen assyrerne.

Hva eventuelt Johansson personlig har fått under bordet av seddelbunker, sies det ikke noe om. Kanskje det var premie nok å få sitte med den politiske makten?

Nå sparket fra ny kommune

Alle de impliserte partene nekter for alt, men Up finner eksempelvis faktura for valgkamplokalene til S. I PEABs regnskap er de skjult under kategorien «prosjekteringskostnader» i PEABs største byggeprosjekt i Sigtuna, der 2.300 boliger var under oppføring på kommunalt oppkjøpte tomter.

SVT ved Up kommer med mer, men vi synes dette er mer enn nok å prestentere våre lesere til å forstå at korrupsjon på høyt nivå har inntatt Sverige, og vi er ikke i den minste tvil om at man vil finne liknende forhold i Norge.

I 2013 gikk S-profilen Johansson ut av politikken. Han tok seg nytt etternavn, Sandén. Etter at programmet til SVT ble sendt i forrige uke, ble Anders Sandén sparket fra sin nye stilling som kommunesjef i Åmål. Men han lander trygt med en fallskjerm på over 1,4 millioner kroner, som er 16 månedslønner.

Politikk, korrupsjon, økonomi og klan er kommet for å bli – tror jeg.

For ordens skyld: S-ledelsen ellers i Sigtuna kommune hadde ikke innsyn i korrupsjonen som foregikk, fremkommer det.

SVT Uppdrag granskning: Makt til enhver pris