Innvandring

Gambisk helseassistent ydmyker dement kvinne på det verste

En dement kvinne (83) på pleiehjem i Helsingør ydmykes på det groveste av en ung gambisk helsearbeider. Mannen filmet dertil overgrepet. Folk er rasende og fortvilet og forstår ikke hva den gambiske mannen gjør i dansk eldreomsorg.

TV 2 publiserte en video sist søndag som utløste et ramaskrik. Videoen viser hvordan en pleieassistent på det groveste skjeller ut og ydmyker en 83 år gammel kvinne. Dette skjer på hennes eget kjøkken på pleiehjem i Helsingør. Utskjellingen og truslene om at hun skal få juling fremføres på engelsk. 

Den kommunalt ansatte mannen sier blant annet dette:

  • «Er du gal, eller hva i helvete er galt med deg?»
  • «Jeg skal for faen gi deg rundjuling.»
  • «Du er ekkel, dum og stygg.»

Den hjelpeløse kvinnen prøver sitt beste for å forstå hva han sier på engelsk, men makter ikke det.

Hva gjør denne mannen her?

Den sjokkerende videoen, som pleieren sendte til venner og som deretter nådde nettet, har fått hele Danmark opp i det røde feltet. Myndighetene og  de nasjonale mediene fortalte dog ikke hvem denne pleieren er. Men Den korte avis (DKA) plukket opp identifisering av mannen i den lokale avisen i Helsingør. Mannen er gambier, bosatt i Malmø. Som DKA kommenterer dette:

Det er jo ellers normal journalistisk praksis, at hvis en udlænding har overskredet fundamentale sociale og juridiske regler i Danmark, så nævner man, hvor den pågældende kommer fra. (…)

Der er en naturlig interesse for, hvilken baggrund folk har, som bryder vores love og værdier.

Men her var der larmende tavshed i de fleste medier. Gerningsmanden var en ikke-vestlig indvandrer, og det taler man nødigt om i politisk korrekte kredse – og da slet ikke, når det drejer sig om noget så afskyeligt som en nedværdigende behandling af en dement ældre kvinde.

Hvordan en person med et slikt nedverdigende menneskesyn kan ansettes til å pleie svake og sårbare eldre, er ikke godt å forstå. Et annet spørsmål er hva en gambisk mann på 34 år gjør i Skandinavia. Gambia er et charterferieland, ikke et land som skal kunne produsere flyktninger. Eventuelt har han klart å få opphold her gjennom ekteskap med en herboende part, eller han er kun en av de mange unge mannlige lykkejegerne som har tatt seg ulovlig til Europa siste årene.

Videoen av kvinnen er sladdet for  å beskytte hennes identitet, men mediene har fått lov å vise den frem av kvinnens nærmeste slektninger.