Æresdrap og æresrelatert vold

Far ville sjekke om datter (14) var jomfru. Truet med å drepe henne

Jenta hadde hatt telefonkontakt med to gutter. Derfor tok faren fra Irak henne med til et legesenter for å tvangs-sjekke om hun var jomfru. Samtidig truet han datteren med at han skulle ta henne til Irak og sørge for å få henne drept der. Faren er nå dømt til halvannet års fengsel.

Voldsnivået på innsiden av en del familier fra islambeltet, tror jeg (heldigvis) det er mange av oss som ikke klarer å fatte. Fatte i den forstand å forstå med hele seg hvilket skrekkvelde de voldsutsatte på innsiden av en slik familie lever med hver eneste dag.

Historien som brettes ut i Kristanstad er nok bare toppen av isfjellet. Fedre som dette har nemlig som regel stålkontroll på kone og barn, og nettopp kontroll over kona synes åpenbar i dette tilfellet: Kona stiller seg helt bak ektemannen (39), hun ville ikke vitne mot ham, som også nekter for skyld.

Drapstruet 14-åringen

Firebarnsfaren ble satt på tiltalebenken for:

  • gjentatt vold mot barna for småting, som å laste ned appen TikTok
  • dårlig karakter på skolen; mer vold
  • da han oppdaget at eldste datter (14) hadde snakket på mobil med to gutter, «ga han ørefiker og sparket henne i magen så hun fikk vondt for å puste»
  • deretter tok han henne med i bilen til legevakten «og forsøkte via telefon å bestille time for undersøkelse i den hensikt å få vite om hun fortsatt var jomfru. Mens de satt i bilen sa (faren) at på grunn av at hun hadde hatt kontakt med gutter, skulle han ta henne med til Irak og drepe henne eller at slektninger (der) skulle drepe henne, samt at hun ikke lenger var datteren hans»

Denne hendelsen med legevakten førte til at sosialtjenesten ble alarmert og overtok omsorgen for alle de fire barna som ble plassert på en hemmelig adresse. Politiet fikk også inn en anmeldelse av forholdene.

Faren er nå dømt for mishandling og grov frihetsberøvelse. I tillegg til fengselsstraffen er faren pålagt å betale de tre eldste barna (11 – 14 år), fra 20. – 30.000 kroner i erstatning.

Expressen