Kriminalitet

Den islamske staten i verdenstoppen i produksjon av amfetamin

Den islamsstaten produserer narkotika for å finansiere sin krigføring. I Italia ble 14 tonn amfetamin beslaglagt i går, det største beslaget noensinne i verden av det sentralstimulerende stoffet.

I gammelmediene er det helt stille om Den islamske staten, så stille at man kan forledes til å tro at det hele er over: Ingen jihad lenger for kalifatet.

Beslaget i Napoli i går forteller en helt annen historie. Hele 14 tonn amfetamin med en anslått gateverdi på 10,5 milliarder kroner.  Totalt rundt 84 millioner tabeletter. Narkopartiet var gjemt i en papirtransport for industrielt bruk. Da man skar i de sylinderformede papirrullene, veltet tabelettene ut.

Det er IS selv som har produsert det sentralstimulerende stoffet, nærmere bestemt captagon (fenetyllin). Produksjonen av tabelettene antar man foregår i Syria, og narkotikaen selges på det europeiske markedet for å finansiere terrorvirksomhet.

Altså dobbelt dose terror: ødeleggelse av typisk unge europeere, pluss konkret terror mot de europeiske statene.

Jihad-narko

Ifølge italiensk politi har IS de siste årene blitt en av verdens største produsenter av amfetaminer, og smugling av narkotika er en hovedinntektskilde for IS.

Captagon, eller fenetyllin som det også kalles, var  utgangspunktet et medisinsk produkt, men viste seg å skape sterk avhengighet. Stoffet beskrives som en mild form for amfetamin som er oppkvikkende og øker prestasjonen. Derfor benyttes stoffet ofte av soldater under krigføring. Ifølge italiensk politi kalles stoffet for «jihad-narko» fordi stoffet brukes i stor utstrekning av IS-terrorister.

Koronapandemien sies å være en av årsakene til det store beslaget i Salerno, og politiet tror at IS samarbeider om smuglingen med mafiaen der. Hypotesen er at produksjon og distribusjon i Europa nesten har stoppet helt opp under nedstegningen. Derfor har man i stedet vendt seg mot Syria der produksjonen ikke har avtatt på samme måte, sier politiet.

SVT