Æresdrap og æresrelatert vold

Steinet kona og sønnen (8): Skal ha 300.000 kr i statlig støtte

En syrer steinet kona og sønnen til døde etter at de flyttet tilbake til Syria fra Danmark. Bigamisten og morderen har krav på 300.000 kr i repatrieringsstøtte.

Hun hadde lært seg språket, hun hadde tatt førerkort og var i ferd med å utdanne seg til frisør. Huda Ali Ahmad, som skal være født i 1993, var med andre ord blitt «for dansk», i henhold til den 26 år eldre ektemannen. I februar forlot familien på fem Danmark, destinasjon Syria. Ni dager etter at de ankom Syria, steiner ektemannen Huda og deres eldste barn, den 8 år gamle sønnen, Azad.

Ektemannen, Hussein Abbas (53), kom til Danmark under migrasjonskriseåret 2015. Han sitter nå i varetekt, etter at han ble anholdt av kurdisk politi. Likene av Huda (27) og sønnen ble funnet i en skog nær byen Kobane, nord i Syria.

– Helt uholdbart

Ni dager før drapet fikk mannen utbetalt den første halvdelen av repatrieringstøtten, rundt 100.000 DKK fra den danske staten, altså om lag 150.000 norske kroner.

I februar neste år, skal de resterende 100.000 DKK utbetales til mannen. Totalt er beløpet på 215.000 DKK, ifølge Faceook-status i går til Pernille Vermund, leder av Nye Borgerlige.

Dette skal være den 53 år gamle Hussein Abbas, tatt til fange av kurdisk politi. Hentet fra Freespeechblogg.

Nå reageres det voldsomt i dansk politikk. Dagens regler kan ikke stoppe utbetaling av repatrieringsstøtte når det begås grov kriminalitet. Abbas vil ut fra dagerns regler automatisk få utbetalt det resterende beløpet. Utlendings- og integreringsministeren, Mattias Tesfaye, sier han vil tette dette hullet i systemet.

«Det er helt, helt uholdbart. Jeg kan slett ikke forstå at den danske staten skal betale penger til en mann som steiner sin kone og sin sønn.»

Tesfaye har satt jurister på saken som skal finkjemme lovverket med tanke på å få gjennom en lovendring når Folketinget samler seg til høsten. Tesfaye understreker at han vil ha et enkelt lovverk, ikke et «byråkratisk monster». Om Danmark kan stanse utbetalingen av den andre halvdelen av repatrieringsstøtten, kan ikke Tesfaye garantere.

Kone nummer en og to

Men det er langt mer i denne saken som burde gi toppolitikerne dårlig nattesøvn. Et avhør gjort av kurdisk politi, som Kristeligt-Dagblad har fått tak i, viser nemlig dette: Den drepte Huda står oppført som Abbas sin svoger, og ikke ektemann. Derfor bodde hun alene  en leilighet sammen med barna.

Dette skyldes at Abbas hadde to koner da han la ut på ferden mot Danmark. Derfor presenterte han Huda som sin svigerinne for danske myndigheter – for å kunne hente kone nummer en også.

Huda og Abbas og de tre barna bodde på Fyn. I motsetning til ektemannen, ville Huda bli en full del av Danmark, og hun ville ikke reise tilbake til Syria. Til ektemannens irritasjon gled Huda inn i det danske fellesskapet med et bredt nettverk. Hun var «utadvend og populær».

Foto: Freespeechblogg.

Huda skal ha blitt lurt med tilbake til Syria. Hun skal ha trodd at hun skulle på et kort besøk. Men Abbas hadde allerede 10 måneder før søkt om repatrieringsstøtte, som er på mer enn 200.000 danske kroner, altså over 300.00 norske kroner.

En af dem, der kendte Huda personligt, er Kefa Abu Ras fra Odense, som gennem de sidste femten år har arbejdet med at opkvalificere særligt udenlandske kvinder, ligesom hun arbejder for at hindre negativ social kontrol.

Hun var tit blevet klippet af Huda.

”Huda var så stærk, smuk og omsorgsfuld en kvinde. Jeg ved, hun ønskede skilsmisse fra sin kontrollerende mand, og hun har fortalt mig, at hun ville være økonomisk selvstændig. Huda ville være det bedste forbillede for sine børn her i Danmark. Men den drøm er nu knust,” siger en rystet og trist Kefa Abu Ras til B.T.

Vi snakker altså etter all, all sannsynlighet om et klassisk æresdrap.

Tisset i buksene

Huda ble giftet bort til Abbas bare 16 år gammel, han over 40 år gammel. I kurdiske nettmedier foreligger det foto av Huda og sønnen etter drapene. Gutten har tisset i buksene – som kan handle om dyp frykt før han ble drept av sin egen far.

Tesfaye tror at uten domfellelse av Abbas, vil det bli vanskelig for den danske staten å stanse utbetaling av de resterende 100.000 danske kronene. Abbas har tilstått drapet, men om dette fører til domfellelse, kjenner vi ikke til på nåværende tidspunkt.

Kristelight-Dagblad har skrevet omfattende reportasjer om æresdrapene av Huda og sønnen. Se her og her.