Politikk

17. mai-komiteen er nesten helsvart!

Kunne dette vært uttrykt uten at rasismebeskyldningene ville haglet? Men å klage på at en 17-maikomité består av nesten bare etniske nordmenn, se det er helt kurant.

SVs Akhtar Chaudhry er direkte sjokkert, sier han, og håper vel på et politisk målgivende utspill. Mannen som innvandret fra pakistanske Punjab til Norge gjennom å gifte seg med en kusine her, har flyttet fra Oslo til Bergen. I byen omkranset av de syv fjell, finner han ut at 17. mai-komiteen bestående av 29 medlemmer «kun» har seks kvinner. Dette er et likestillingssjokk for mannen som innvandret fra et av verdens mest patriarkalske land.

Så til sjokk nummer to, fra en mann født i et av verdens mest rasistiske land: «Komiteen er nesten helhvit!» Kun ett medlem har ikke-vestlige gener.

– Dette hadde ikke gått noen andre steder i landet. Jeg kunne ikke tro det, sier Chaudhry.

Derfor krever Chaudhry «at bystyret skal ta over og selv nedsette komiteen hvert år», skriver Bergens tidende (betalingsmur, 5. mai).

17. mai-komité på 1600-tallet?

Så kommer det en ny kraftsalve fra Chaudhry: Bergen «ligger hundrevis av år bak resten av landet». Hundrevis, altså, og så peker han på at Oslo fikk sin første leder av 17. mai-komiteen med ikke-vestlig bakgrunn i 1999. Matematikk ser altså heller ikke ut til å være denne mannens styrke.

Vi ser det igjen og igjen. Det klages på at i det eneste landet i verden som nordmenn kan kalle sitt eget hjem, er alt for mange hvite, også omtalt som «blendahvitt». Det er vel det samme som om man skulle klage på at alt for mye er kullsvart i afrikanske land. Vi har også hørt dette fra sportskommentatorer, som Dagbladets Esten Sæther, som klager over at den norske herrelandslaget i håndball er «påfallende hvitt».

Disse håndballgutta er jo blendahvite. (…) Det er ikke sunt verken for håndballen eller folkehelsa.

Det samme problemet finner han i Norsk Idrettsforbund: «Fortsatt blendahvite sjefer.» Og så er det alle disse «blendahvite jentelagene» i fotball og håndball som «svekker Norge», i henhold til Sæter.

Kølsvart norsk landslag

Både Chaudhry og Sæter har en liten utfordring hvis vi ser på cricketlandslagene i Norge. Her er det kullsvart, for cricket er en innvandret sport i nyere tid.

Selvsagt er det slik at de beste velges. Og er det nordmenns skyld at ikke pakistanere er kjent for å elske appelsin, Kvikk Lunsj og langrenn og derfor ikke vinner 5-mila? I Bergen velges komiteen som gjennomfører 17. mai av organisasjonslivet. Hvorfor er ikke somaliere en aktiv del av det tradisjonelle organisasjonslivet?

Polakker og litauere er de desidert største innvandrergruppene i Norge. Hvor er de i politikken, 17. mai-komiteer og idretten? Hvorfor er det aldri noen som beklager seg over deres fravær? Fordi de er «blendahvite», må vite. Det hele koker altså ned til hudfarge, til ren rasetenkning.

Slaktes av leserne

Tror virkelig noen at et norsk landslag, i uansett gren, ville fravalgt en person på bakgrunn av etnisk opprinnelse? Eller tilsidesatt et komitémedlem av samme årsak?

Tvert om er vel bildet motsatt: kvinner og etniske minoriteter kvoteres inn jobber og styrer på bakgrunn av hvem de er, ikke hva de kan.

Chaudhry fikk da heller ikke særlig støtte i kommentarfeltet i Bergenstidende, om noen som helst:

Blir littegrann provosert over at innflyttere som ikke har noen som helst peiling på hvordan det er her skal komme og beskylde oss for å være rasister og sjåvinister. Som Chaudhry kanskje ikke har merket seg så har vi ingen av de problemene som Oslo har, med etniske gjenger, sosial kontroll, ghettofisering og alt det andre som Oslo har fokket til.

En annen sier:

Interessant at Bergen ligg hundrevis av år bak andre mhp 17.mai komitear…. Undrast på kvifor vi hadde og kva ein 17.mai komite gjorde på f.eks 16. og 17.hundretalet 🙂

En tredje:

Det er utrolig at en mann fra Pakistan og senere Oslo skal komme til Bergen og fortelle oss hvordan vi skal gjennomføre vår nasjonaldag. Da har han nok landet på feil plass.

Med de uttalelsene denne mannen kommer med gjør at han selv er rasist mot det etniske folket i Bergen, og da er det ikke rart at folk reagerer negativt, og blir nasjonalistisk for å verne om våre tradisjoner.

Og denne forklarer vel det meste:

Siden 17 Mai komiteen velges fra byens organisasjoner, hvordan er deltakelsen der fra mørkhudede siden vi skal diskutere hudfarge?

Det er et underlig skue med disse pakistanerne i Norge i maktposisjoner, Chaudhry som nestleder i SV Vestland, som notorisk peker på angivelig rasisme i Norge – en av verdens mest likeverdige  kulturer – og som har opphav i et land der likeverd er et fremmedord.