Kriminalitet

Politilogg avslører høy voldskriminalitet i Oslo

Oslopolitiets logg for april gir et svært dyster kriminalitetsbilde. Her kan du lese det du knapt nok finner i de tradisjonelle mediene.

Det er ikke alltid like enkelt å danne seg et oversiktsbilde hva som foregår i kriminelle miljøer i Oslo – som vold, slåssing, bilbrenning, skyting og knivstikking, som også sporadisk rammer uskyldige. Ikke minst gjør det noe med trygghetsfølelsen til folk flest, kanskje spesielt kvinner og unge.

Vi får små drypp i avisene hva som foregår i Oslo, men da jeg gikk gjennom politiets logg på Twitter fikk jeg nesten hakeslepp.

Her er en oversikt over voldsepisoder, inkludert bilbranner, i Oslo rapportert i perioden 1. april til og med 26. april fra OPS på Twitter (merk at tyverier, trafikale problemer, branner, leting etter savnende personer, ulykker etc. ikke er tatt med. Merk også at ingen av hendelsene handler om seksuallovbrudd, hvilket jeg finner påfallende):

2.april: #Oslo – bilbrann
Alle nødetater er på vei til Martin Lingesvei på Bogerud. Det brenner kraftig i en eller flere biler.

Vi og Brannvesenet er på stedet. En bil er fullstendig overtent, og det er fare for spredning til andre biler. Ikke fare for spredning til bygninger. Brannvesenet har startet slukking.

Brannen er nå slukket. I tillegg til den totalt utbrente bilen har to andre biler også fått skader. Ingen personer er skadet, men vi søker med flere patruljer etter en person som løp fra stedet, rett før det begynte å brenne.

2.april: #Oslo – skudd
Observatorie terrasse. Vi har flere enheter på stedet i forbindelse med at det er løsnet skudd, trolig mot en bil. Foreløpig har vi ikke funnet personer med skuddskader.

Vi jobber med vitneavhør og åstedsundersøkelse. Samtidig har vi et pågående søk etter involverte biler og personer.

2.april: #Oslo – kniv
Lilleaker. Vi er på stedet med flere patruljer etter melding om en ordensforstyrrelse, hvor det har blitt fremvist en kniv. Vi har kontroll på de impliserte parter. Ingen er skadet.

3.april: #Oslo – kniv
Vi er med flere patruljer på en adresse i Christian Michelsens gate, etter melding om at en person skulle være hardt skadet, mulig knivstukket. Vi har kontroll på tre personer, hvorav en person blir behandlet av ambulanse nå.

En mann er kjørt sykehus med alvorlige/kritiske skader etter å ha blitt stukket med kniv. En kvinne er pågrepet og mistenkt for hendelsen. En mann som også var i leiligheten har status som vitne. Vi undersøker hva som har skjedd på stedet.

4.april: #Oslo – kniv
Ammerudgrenda. En person knivstukket utendørs. Det skal ha vært to gjerningspersoner av somalisk opprinnelse. Disse har trolig kjørt fra stedet i bil. Politiet jobber på stedet og søker etter gjerningspersonene. Personen som er knivstukket skal ikke være alvorlig skadd. Fornærmede blir kjørt til Ullevål sykehus.

5.april: #Oslo – ranet og truet med pistol
En person ble slått og truet med pistol på Nydalen T-banestasjon. Fornærmede er fraranet diverse eiendeler. Vi søker etter 3-4 personer. Vi har pågrepet tre personer i nærheten av åstedet. Funn av gjenstander knytter de til ranet.

5.april: #Oslo – øks
Vi har kontroll på en mann som oppførte seg truende med ei øks i en bygård på Bislett. Ingen er skadet, men flere følte seg truet. Vedkommende blir pågrepet og anmeldes for trusler.

5.april: #Oslo – slagsmål
Romsås. Vi er i området med flere enheter etter melding om et slagsmål mellom flere personer. Vi er i kontakt med en fornærmet. Han er lettere skadet etter slag. Vi jobber med å lokalisere de andre som var involvert i slagsmålet. Foreløpig er én person pågrepet ifm voldssaken på Romsås. Vi søker etter flere navngitte personer. Én av de to fornærmede er kjørt til legevakta for behandling.

5.april: #Oslo – bilbrann
Lutvannsveien. Bilbrann. Melding om brann i to biler på stedet. Nødetatene er på vei til stedet. Det er totalt tre biler som er skadet av brannen. Ukjent brannårsak.

5.april: #Oslo – bilbrann
Haugerudveien. Melding om brann i tre biler på stedet. Nødetatene er på vei til stedet. Det brenner nå i 7 biler, med mulig spredning til flere. Brannvesenet jobber på stedet.

7.april: #Oslo – maskert personer med jernstenger og machete
Jens Bjelkes gate. I underkant av 10 maskerte personer observert løpende inn i en bakgård med jernstenger i hendene. Politiet er på stedet og har kontroll på flere personer. Ingen skadde på stedet. Vi har kontroll på 10 personer i bakgården. Det er gjort funn av en machete vi knytter til disse. Uklart hva foranledningen til dette er. Det er ikke gjort funn av skadde personer i området.

9.april: #Oslo – pistol
Grünerløkka. Flere meldinger om truende guttegjeng med pistol. Skal ha pekt på flere personer med denne. Vi har pågrepet tre personer. Funn av en replikapistol.

9.april: #Oslo – kniv
Flere patruljer er ved McDonalds på Alnabru etter at vi fikk melding om flere personer som kranglet, og at en skulle ha en kniv. Vi er på stedet og er i kontakt med noen aktuelle personer. Foreløpig ikke melding om at noen skal være fysisk skadet. En person er pågrepet for trusler med kniv, og kjøres til arresten. Det er tatt beslag i en kniv på stedet. 4 andre voksne menn er bortvist fra stedet i 24 timer.

9.april: #Oslo – sverd
Politi og amb. er i Opplandgata etter melding om et slagsmål hvor en mann skulle være kuttet med sverd. Vi har kontroll på den skadde og 2 gjerningsmenn. Den skadde har noen overfladiske sår i magen og i benet, ikke alvorlig skadd. Får ytterligere legebehandling på OKL.

10.april: #Oslo – skudd
Det er skutt mot to biler. En på Mortensrud og en på Bjørndal. Vi setter hendelsene i sammenheng. Det er ikke funnet personer med skuddskader.

10.april: #Oslo – kniv
En mann er pågrepet i Enebakkveien på Lambertseter, etter at han stod ute og viftet med en kniv. Ingen personer er skadet. Kjøres arrest.

11.april: #Oslo – machete
Brattlikollen T-bane, melding om ran av person ca kl 2400. Ung gutt ranet med machete av to menn, trolig i starten av 20- årene, svarte jakker og en med hvit bukse. Mørkhudet, snakket norsk og en hadde en cap.

11.april: #Oslo – machete
Maridalsveien/ Tåsen. Melding om ran av person ca kl. 2330. Ung gutt ranet med machete av tre unge menn. Gjerningspersonene var ikledd mørke klær, var i starten av 20- årene, mørkhudet og snakket norsk.

12.april: #Oslo – kniv
Helgesens gate v nr 79, kl. 01.20 Ran av person med kniv. Mann i 20- årene ranet av to personer som hadde kniv. Frastjålet telefonen. Vi søker etter gjerningspersonene som er beskrevet som unge, mørk i huden, og sorte/ mørke klær.

12.april: #Oslo – kniv
Vi er med flere patruljer på en adresse i Sandakerveien etter at en person skal være knivstukket. Ukjent skadeomfang pr nå. Flere personer skal ha løpt fra stedet. Vi søker etter disse. Den skadde er ikke kritisk skadet, men blir kjørt sykehus. Vi søker etter 4 personer som løp fra stedet. En kvinne på stedet ble også truet med kniv av de 4 mistenkte. Hun blir kjørt legevakt for sjekk. De 4 mistenkes også for å ha ranet til seg eiendeler fra leiligheten før de stakk fra stedet. Vi søker også etter en 5. person som kan settes i sammenheng med hendelsen.

12.april: #Oslo – machete
Hasle. Tre personer har blitt angrepet av flere andre som ankom i to biler og forsvant raskt fra stedet. De er ikke alvorlig skadet. Det skal ha blitt vist frem en machete. Vi har kontroll på stedet og søker etter gjerningsmennene.

12.april: #Oslo – ran
Det har i løpet av de siste timene blitt gjennomført flere ran og ransforsøk mot unge personer på T-banestrekningen fra Majorstuen og opp til Smestad. Vi har mye ressurser på sakene. Fortsatt er ingen pågrepet i sakene. Vi har innhentet mye opplysninger i sakene som vi håper kan gi oss svar i den pågående etterforskningen.

13.april: #Bærum – kniv og narkotika
En av våre patruljer kom over en bil som sto på vegskulderen E18 v/ Stabekk. To menn kontrollert og det ble funnet både kniv og narkotika. Den ene mannen (30) var utagerende og ble pågrepet. Den andre mannen var også hissig, men ble ikke pågrepet. Bilen tauet, veien fri.

14.april: #Oslo – kniv
Romsås. En person er knivstukket i en leilighet. Ikke livstruende skadd. Politiet har kontroll på gjerningspersonen. Uklart hva årsak til hendelsen er pr. nå. Personen som er knivstukket er undersøkt av ambulanse. Vurdert som ikke alvorlig skadet. Blir kjørt Legevakten av ambulanse. Den mistenkte er pågrepet og blir kjørt arresten.

15.april: #Oslo – masseslagsmål
Slagsmål mellom 5-6 personer i Christian Krohsgate ved «elgparken» Vi er på stedet med flere patruljer og har nå kontroll på situasjonen. En person lettere skadet. Vi undersøker hva som har skjedd.

16.april: #Oslo – bilbrann
Ulvenveien. Melding om bilbrann. Nødetatene er på vei til stedet.

17.april: #Oslo – kniv
Vi er i området Ullern hvor en ung gutt har blitt ranet med kniv. Beskrivelse av gjerningspersoner: mørke i huden, grønnaktige hettejakker, skal ha hatt en buff/ skjerf foran ansiktet. Fornærmede ikke fysisk skadet.

18.april: #Oslo – kniv/machete
En mann i starten av 20-årene ble fraranet en bærepose med en flaske sprit og en flaske øl på Ensjø. Han ble truet med en stor kniv/machete. Vi søker etter èn gjerningsmann beskrevet iført sort joggebukse og hettegenser, ca 185 cm og mulig somalisk opprinnelse. Vi har ikke pågrepet noen etter ranet ennå. Vi har funnet tyvegodset fra ranet like ved åstedet. Fornærmede er avhørt og kjørt hjem.

18.april: #Oslo – kniv/machete
Torshov, vi har tatt kontroll på en mann med en stor kniv i bukselinningen. Det har ikke vært noen trusselsituasjon i forkant. Kjøres arrest og vil bli anmeldt.

19.april: #Oslo – kniv
Sinsenveien, Vi har tatt kontroll på en mann som hadde en kniv, og oppførte seg truende ovenfor andre. Mannen hadde kastet fra seg kniven når han ble pågrepet av politiet. En av våre hundepatruljer fant denne etter et søk med hund.

19.april: #Oslo – våpen
Oslo S, vi er på stedet med flere patruljer etter at vi har fått melding om en mann som er i besittelse av ett våpen. Ikke gjort funn av person eller våpen. Vi har avsluttet på stedet. Vekterne på Oslo S tok kl 01 kontroll på mannen som ble mistenkt for å være i besittelse av et våpen på et tog på Oslo S tidligere i kveld. Mannen er overtatt av oss. Han var ikke i besittelse av noe våpen nå.

20.april: #Oslo – kniv
Vi er på vei til Ammerud med flere patruljer etter melding om at flere personer skal være skadet. Mulig ved bruk av kniv og flere skal være skadet. 2 personer er sendt til sykehus. Foreløpig ukjent skadeomfang. 1 person er sendt til Legevakten. Gjerningspersonen, en mann i 30-åra, er pågrepet. Det er ikke grunn til å tro at det var flere gjerningspersoner.

20.april: #Oslo – ran med skarp gjenstand
Haugenstua: kl 1915: Kvinne meldte at hun ble forsøkt ranet med en skarp gjenstand, i nærheten av togstasjonen. Hun klarte å komme seg unna. Mistenkt gj.mann er nå pågrepet i nærheten av åstedet.

22.april: #Oslo – kniv
Stovner. En person rispet med kniv i en leilighet. Ikke alvorlig skadet. Gjerningsmannen er pågrepet i en annen leilighet i samme bygg.

23.april: #Oslo – øks
Hammergata/ Bjølsen kl 05.16. Melding om en kvinne som gikk i området med en øks og truet en forbipasserende. Kontroll på kvinnen og øksa i Hammergata etter kort tid. Ingen skadde. Kvinnen i slutten av 30- åra er kjent for oss fra tidligere.

23.april: #Oslo – kniv
Borggata. Politi og ambulanse er på stedet ifm at en person skal være knivstukket. Ca 10 personer har løpt fra stedet. Fornærmede får behandling i ambulansen. Ukjent skadeomfang så langt. Trolig tre biler som har kjørt fra stedet, to røde Teslaer og en eldre BMW sedan. Ytterligere en person er pågrepet ifm stans av Teslaen. Skadeomfanget på fornærmede betegnes som kritisk.

23.april: #Oslo – pistol
Vålerenga kl. 22.55. En person er ranet med pistol, og truet til å gi fra seg sin mobiltelefon. Det skal ha vært flere gjerningspersoner og de forlot åstedet i en mørk/ svart Skoda Octavia. Fornærmede er ikke skadet. Væpnede styrker søker etter gjerningspersonene.

24.april: #Oslo – krakilsk kvinne
Melding om at en kvinne slo på en mann på Tøyen. Kontroll på kvinnen som var veldig krakilsk. Hun satte seg opp, sparket en tjenesteperson og nektet å oppgi id. Kvinnen pågrepet og kjørt arrest.

25.april: #Oslo – slagsmål
Sarpsborggata. Slagsmål. Melding om slagsmål på stedet. Ingen er skadet. En person skal ha hatt en kniv. Det er ikke truet med eller brukt kniv. Politiet søker i området etter personen som skal ha hatt kniv.

25.april: #Oslo – masseslagsmål
Vi er ved Rustadsaga hvor det har vært et slagsmål mellom flere ungdommer. Vi har kontakt med noen som var involvert. Pr. nå ingen som er skadet.

26.april: #Oslo – kniv
Hovin: kl 0419: En mann pågrepet etter å ha truet en bekjent med kniv. Mistenkte truet også politiet med kniv, ifbm pågripelsen.

26.april: #Oslo – slagsmål
Oppsal. Vi er på vei til melding om slåsskamp mellom flere ungdommer. Ingen opplysninger på at noen skal være skadet.

En person er sparket, fremstå ikke alvorlig skadd. Blir ivaretatt av helse. Vi har anholdt flere ungdommer som løp fra stedet i det politiet kom. Pr nå vites det ikke hva årsaken til slåssingen var.

26.april: #Oslo – stikkskader
Nedre Kalbakkvei. Vi er på stedet, etter melding om en person som er skadd med stikkskader i kropp. Vedkommende blir ivaretatt av ambulanse. Skadeomfanget er uklart. Vi jobber på stedet med å fremskaffe opplysninger om en gjerningsperson/personer. Uklart hendelsesforløp.

Vi har nå tatt oss inn i en leilighet. Der har vi anholdt en person som vi knytter til handlingen. Vedkommende blir kjørt arrest i påvente av avhør. Det har vært en hendelse i forkant som har resultert i at fornærmede ble skadet. Fornærmedes skadeomfang blir beskrevet som alvorlig.

Vi snakker altså om 42 rapporterte voldshendelser på 26 dager, inkludert noen bilbranner, der en rekke av hendelsene involverer stikkvåpen, inkludert øks og pistol. Noen som sa «trygge Oslo»?