Politikk

Vi kan ikke bekjempe korona

Det er kanskje noen av oss som tror at koronaviruset er et forbigående fenomen, at det er mulig å stanse den i en globalisert verden.

Den danske statsministeren Mette Frederiksen varslet i går at Danmark stenger grensene lørdag klokka 12:00. Mens Europa stenger ned det meste i tur og orden, fortsetter britene å feste som før. I Sverige argumenteres det sterkt for ikke å stenge barnehager, skoler og undervisningssteder eller annet.

John O. Egeland:

«Har vi nok solidaritet og nok tillit til myndighetene til å vinne over viruset? De neste månedene blir en dugnad mot sykdom og død.» (…)

«Kampen mot viruset kan bare vinnes hvis folk følger de faglige regler og påbud som myndighetene har gått ut med.»

Etter at jeg har lest en god del om koronaviruset har jeg forandret oppfatning; jeg tror ikke det er mulig å vinne over et virus som menneskeheten ikke har utviklet immunitet mot. Naturen må gå sin gang i en global verden.

Nye funn i koronastudier viser at viruset spres av symptomfrie personer. En av forfatterne bak studien, Tapiw Ganyani, hevder at tallene tyder på at isolering av syke personer ikke vil være nok til å stanse utbruddet. Det er usannsynlig at tiltakene alene vil være effektive nok til å kontrollere covid-19-epidemien, sier Ganyani ifølge The Guardian.

The New York Times skriver:

«Between 160 million and 214 million people in the United States could be infected over the course of the epidemic. That could last months or even over a year. As many as 200,000 to 1.7 million people could die.»

Professor og epidemiologi ved Harvard-universitetet, Marc Lipsitch, sier til The Atlantic at han tror koronaepidemien vil spre seg til mer enn 40 prosent av verdens befolkning. Han tror heller ikke at utbruddet lar seg stanse. Andre frykter opp mot 70 prosent.

Store deler av den norske befolkningen fikk svineinfluensa i 2009.

Siden det ikke er noen naturlig immunitet i befolkningen har koronaviruset minst tre ganger så høy smittsomhet som en vanlig influensa. Det har minimum 10 ganger så høy dødelighet (om dødeligheten sies det 1 prosent, andre frykter 3-4 prosent).

Det handler ikke (lengre) om å vinne over koronaviruset, men å ta smittetoppene slik at helsevesenet har kapasitet til å hjelpe kritisk syke mennesker. Så lenge vi ikke har en vaksine på plass må en stor del av befolkningen bli smittet, for å på den måten bygge et immunforsvar mot viruset.

Det kanskje er mulig å stanse/redusere spredningen midlertidig med drastiske tiltak – men så fort de blir fjernet er det bare spørsmål om tid før viruset blusser opp igjen på grunn av manglende motstandskraft i befolkningen.

Det spørs da om det ikke hadde vært bedre å holde hjulene i gang. Åpne skolene og alt annet.

Isteden burde vi sette inn alle ressursene på å holde risikogruppene isolert, gamle mennesker og folk med nedsatt immunforsvar på grunn av underliggende sykdom. De må beskyttes, bli satt i karantene, selv om det ikke er smittet, istedenfor at hele befolkningen blir isolert, som vil få enorme konsekvenser for økonomien.