Islam

Må ha ny moské grunnet medlemsvekst. Ber kommunen om tomt

- Vi har aldri fått et slikt spørsmål før, sier kommunalsjefen i Klepp på Jæren.

I dag holder moskeen Masjid Al-Huda til i leide lokaler i Klepp på Jæren. Rundt 80 personer deltar i den ukentlige fredagsbønnen, og denne moskeen skal være den eneste aktive moskeen i Sør-Rogaland, skriver Jærbladet (betalingsmur 22. mars).  Men moskeens antall medlemmer har økt betydelig siste årene, og er i dag på over 700 registrerte medlemmer, opp 200 personer fra registrerte for 2019. De fleste bor i Klepp, Time, Hå, Gjesdal, Sola, Eigersund, Bjerkreim, Sandnes og Stavanger.

Google maps.

Det interessante er at moskeen hevder at man ikke har råd til å betale husleie, som ledelsen skriver i et brev til kommunen:

I brevet blir det opplyst at dei ikkje kan halda fram som leigetakar på grunn av avgrensa inntekt.

«Vi er nødt til å bygge en moské som kan dekke behovene av forskjellige folk/brukere. Moskeen må ha universell utforming på grunn av rullestoler og barnevogner», heiter det i brevet.

I tillegg sies det at bygget må reises et sted med «parkering og god transportforbindelse». Og barn (selvsagt) skal få leksehjelp som det heter – i moskeen:

Søkjarane vil også ha plass for barn og unge som treng leksehjelp, og plass til aktivitet for ulike brukarar.

Men hvordan skal man kunne bygge en moské når man i dag angivelig sliter med å betale husleie? Ut fra tall for 2019 (statlig og kommunalt tilskudd) har moskeen fått utbetalt over 500.000 kr i fjor. Holder ikke det til husleie i bygget over her? Er det en imam som skal lønnes? Hvem skal betale for å reise en flunkende ny bygning?

– Noe helt nytt

Moskeen forventer «et positivt svar fra kommunen».

Kåre Strand, kommunalsjef i Klepp, stadfestar søknaden om kommunal tomt for bygging av moské i Klepp. Strand veit ikkje korleis kommunen stiller seg til søknaden.

– Me har førebels ikkje hatt tid til å snakka om dette. Denne søknaden vil bli vurdert når koronasituasjonen er normalisert. Men dette er noko heilt nytt, og me har ikkje fått same type spørsmål før, seier Kåre Strand til Jærbladet.

Også i Fredrikstad har en moské ved navn Al-Huda søkt om å få bygge stormoské sentralt i byen (betalingsmur). Hvis noen har tilgang til Fredrikstad blad, send oss gjerne teksten.

Det vi kan konstatere er at moskélandskapet stadig utvides, og ut fra erfaring er det liten grunn til å anta at Klepp kommune skulle avvise søknaden. Vi snakker tross alt om leksehjelp, rullestolbrukere, barnevogner og aktiviteter for både den ene og andre.