Politikk

Korona krever drastiske tiltak

Hvorfor tar ikke regjeringen koronasmitten på det dypeste alvor? Tror de at smittefrekvensen vil opptre annerledes i Norge?

Da jeg så Debatten i går på NRK og hørte hva ekspertene hadde å si for å berolige befolkningen var det ikke betryggende. Det var en spak gjeng hvor flere i panelet virket utilpass.

Står vi – igjen – overfor et politisk lederskap som ikke evner å sette egen befolkning først? Som ikke tør å gjøre det som er nødvendig for å sikre folket? Som skuer usikkert utover Europa for å se hva andre land gjør – for så eventuelt å dilte etter i globalistisk ånd?

Antall nye tilfeller koronasmittede har sunket jevnt og trutt de siste dagene i Kina, noe som kan tyde på at de har fått kontroll over epidemien – men det måtte innføres drastiske tiltak.

Mye av de samme tiltakene er nå innført i Italia, men i annerledeslandet Norge tror myndighetene kanskje at nordmenn er skrudd sammen på en annen måte, og derfor trenger vi ikke drastiske tiltak? At det ordner seg bare vi slutter å hilse på hverandre, holde avstand og vasker hendene grundig?

Det var holdningen og rådene vi fikk helt til i går. Ap-leder Jonas Gahr Støre sa for noen dager siden at han synes det er greit at vi ikke lenger håndhilser. Helsemyndighetene oppfordret kollektivselskaper til godt renhold – som om det er godt nok når viruset er i omløp. Holmenkollen ble stengt for publikum sist helg, men T-banen og busser er fortsatt stappa full med folk som nyser og hoster uten at det tilsynelatende bekymrer regjeringen.

Og hvorfor i alle mine dager landet det et fly fra hardt rammede Nord-Italia på Torp sist helg uten noen form beredskap på plass? Hvorfor fikk et fly med rundt 200 italienske skiturister lande i Tromsø? Hva med alle nordmenn som kom hjem fra smitteområder eller områder som da ikke var kjent som rammet?

Hvor blir det av føre-var-prinsippet? Å forebygge med tanke på smittevern i en tidlig fase? Å forebygge er billigere og sikrere enn å behandle. Det vil spare store økonomiske utlegg og menneskeliv.

Det er nå reell fare for at Norge har gjort for lite, for sent. Vi er på etterskudd. Regjeringen må handle resolutt.

Folkehelseinstituttet sier at 70 prosent kan bli syke og det kan bli veldig alvorlig. Man kan jo lure på hva de holder på med? Norge har den siste tiden hatt tre ganger så mange påviste smittetilfeller som Danmark, som har innført et strengere regime.

Det Norge ikke gjorde var å lære fra omverden når de hadde muligheten og samtidig tenke kreativt. Allerede fra starten av burde Norge innført strenge innreisetiltak, med temperaturkontroll og spørreskjema og karantenetid på 14 dager. Eventuelt stengt alle grenser for persontrafikk inn til Norge.

Stans alle fly fra smitteområder.

Avlys alle arrangementer og gi en økonomisk kompensasjon til arrangører.

Steng helsestudioer, restauranter og kafeer i storbyene og gi eierne to måneders økonomisk kompensasjonen.

Fjern alle bomavgifter og oppfordre til å bruke bil, gå eller sykle. Steng kollektivtransport i storbyene i en måned.

Alle som kan jobbe hjemmefra bør oppfordres til å gjøre det.

Hjemmekarantene i 14 dager for alle som har vært i kontakt med (det som kan være) smittede. Hele familien får hjemmekarantene når et familiemedlem er smittet. Steng alle barnehager, skoler og universiteter/høgskoler. Undervisning kan i stor grad skje over internett.

Nå trenger vi ledere som tar solide grep – og ligger foran utviklingen.