Politikk

Beredskap?

Millioner av migranter kan være på vei inn i Europa, et Europa som samtidig rammes hardt av coronavirus og dets konsekvenser, samt oljeprisfall. Hva er beredskapen?

Tyrkias innenriksminister Suleyman Soylu sier på et klipp som sirkulerer på Twitter følgende:

«Millioner av migranter kommer snart til Europa, hvilket kommer til destabilisere deres økonomier, deres aksjemarkeder vil kollapse og velte regjeringer. Og Europa kan ikke gjøre noe med det.»

Migrantpress på Europa

Det sier altså innenriksminister i NATO-landet Tyrkia som via nabolandet Hellas, som begge har vært NATO-medlem siden 1952, vil slippe millioner av migranter inn i Europa. Presset kommer nok etterhvert å øke på grensen til Bulgaria, som for øvrig også er NATO-medlem (fra 2004).

Tyrkias president Recep Erdogan holdt nylig en tale hvor han oppfordret grekerne til å åpne grensene, da migrantene likevel vil fortsette videre oppover i Europa.

Mens krisemøtene står i kø, både i NATO og i EU-kommisjonen, overfor Erdogans trusler og handlinger, så prøver den tyske forbundskansleren Angela Merkel igjen å vise «handlekraft». Denne gangen med at Tyskland skal skal ta hånd om minst 1.000 barn i leire i Hellas – og hun oppfordrer alle EUs medlemsland gjøre det samme. Igjen viser Merkel at hun ikke forstår mekanismene i innvandringen fra MENA-land, for dette er ikke som å rive muren mellom øst og vest i Tyskland. De 1.000 barna vil kunne bli 1.000 familier av et ukjent antall, men viktigere er at signalene hun sender er like gale som under forrige folkevandringskrise. Den gang sa Merkel at hun angret, men hun har ikke lært mye.

Det har aldri vært flere mennesker på det som er definert som flukt i verden siden andre verdenskrig. Ved inngangen til 2019 var det 70,8 millioner mennesker. Av disse krysset 29,4 millioner personer over en landegrense. 41,3 millioner er fordrevet i eget land.

NATO-sjef Jens Stoltenberg står i en vanskelig situasjon, da det neppe er altfor mange klare regler om hva man skal gjøre hvis medlemsland i NATO begynner å presse hverandre. Kanskje den godt betalte NATO-sjefen har glemt NATOs mål? Det er å garantere medlemslandenes frihet og sikkerhet med politiske og militære midler. Sikres dette i Hellas og Bulgaria nå? Hva er beredskapen?

Varslet katastrofe

En ting er hva som skjer på grensa nå mellom Tyrkia og Hellas, som er en varslet katastrofe, hva skjer på hjemmebane? Hva gjør den norske regjeringen, hva tenker Høyre, Venstre og KrF? Finnes det noen god plan, for ikke å si enighet, for å håndtere en ny migrantstrøm?

Fremskrittspartiet (Frp) har nylig fremmet flere forslag i Stortinget for å hindre at flyktninger og migranter som har oppholdt seg i Tyrkia kommer til Norge. De har foreslått i alt ti tiltak for å stoppe dette. Ni av tiltakene har tidligere blitt nedstemt i Stortinget.

Samtidig med dette er verden på vei inn i en økonomisk krise. Følgene av coronaviruset har allerede slått hardt inn i finansmarkedene, samtidig som oljeprisen stuper, først som en følge av lavere etterspørsel og brudd i forhandlinger mellom OPEC og Russland. Nå trenger vi en handlekraftig regjering.

I dagens Finansavis spår investor Øystein Stray Spetalen at Erna Solberg er ferdig som statsminister innen seks måneder. «Erna Solberg viser mangel på lederskap og regjeringen har vist total mangel på handlekraft,» er Spetalens dom, og fortsetter:

«En god leder tar de rette og ofte upopulære tiltakene tidlig. Corona har vært en varslet katastrofe.»

Men også denne varslede katastrofen har vært oversett. Befalingen nå er at kun de som har vært i corona-områder eller hatt kontakt med noen som har testet positivt, får bli testet. Alle andre som frykter de kan være coronasmittet får seile sin egen sjø. Hvor mange kan bli smittet da? Hvor mange kan dø? Hva er beredskapen?

«Det som ikke bør være – det eksisterer ikke»

Vår statsminister fløy Afrika rundt for å kjøpe stemmer til Norges plass i FNs sikkerhetsråd. Hun har over lang tid snakket om klimatiltak på inn- og utpust. Også det tiltak som vil ramme befolkningen økonomisk.

Vi går definitivt inn i Corona-resesjon, vi har en potensiell migrantkrise på dørstokken, kollaps i oljeprisen, samt et produksjon- og næringsliv, ikke minst turistnæringen og flybransjen, som står foran enorme utfordringer .

Mitt stalltips er at engasjementet for kjøttfrie mandager, barn foran Stortinget som roper om verdens klimaundergang, behovet for flere sykkelstier og urbane byhøns i Oslo kommer til å få mindre oppmerksomhet fremover. Men kanskje utviklingen den siste tiden lærer våre politikere hva en «varslet krise» er?

Én ting som irriterer Hans-Wilhelm Steinfeld grenseløst er: «Toskeskapen kjenner ingen grenser» (nylig intervju i Nettavisen).

– Det er min generasjons feil. De var ikke spesielt demokratiske de 68-erne. Vi har kombinert en mentalitet av at vi i Norge vet best med teorien om at «Det som ikke bør være – det eksisterer ikke», forklarer han.

Han har rett, og vi har dessverre heller ingen folkelig beredskap mot politisk korrekthet.