Kriminalitet

Afghanere rapper om sin kriminelle løpebane i Sverige

"Vi är afghaner, vi är soldater", "Vadå flyktning - we run the streets" er noe av budskapet i musikkvideoer som afghanske unge menn i Sverige publiserer. Samtidig fortsetter landet å ta imot asylsøkere, og koronapandemien får herje fritt.

I fjor avdekket Samnytt at en gjeng unge afghanere i Sverige hadde publisert en musikkvideo på YouTube der de presenterte seg selv som «soldater som kriger», samtidig som de gjør narr av å bli kalt «ensomkommande barn», altså det vi kaller enslige mindreårige asylsøkere (EMA).

– Vi är afghaner, vi är soldater, aina (politiet, red.) följer oss hela tiden, de vet hur vi gör det på platsen, vi är G:s (gangsters, red.)
– De ser hur vi krigar
– Grisarna försöker
– FTP (Fuck the Police, red.)
– Vi hustlar, vi becknar i trakten (Vi selger – ofta brukt for beskrive omsetning av narkotika, red.)

Videoen skal være innspilt i Stockholm, og sorterer på YouTube under kategorien «humor».

Nå er gjengen i gang igjen. Denne gangen gjør de narr av å bli betraktet som «flyktning», de mener heller at det er de som kontrollerer gatene – og grunnen til at de bedriver kriminalitet er at Sverige er et urettferdig land.

«Vadå flykting – baby we run the streets», som er publisert på instagram, følger samme spor som tidligere:

Vi hustlar, vi becknar weed (selger cannabis, red.)

Lalla runt oss – you will never be rest in peace

Din panna på gunnen – mitt finger på triggern

–  it’s time to die

En smakebit av den nye videoen kan ses hos Samnytt.se. 

Det kan virke som den svenske «mångkulturfesten» hvor afghanere gavmildt har fått sin del av den «svenska tårtan» ikke har falt helt i smak? Landet burde kanskje innse at integreringen ikke går så godt, men de fortsetter å ta imot migranter. Svenske myndigheter har ikke gitt noen signaler om at man skal slutte å behandle asylsøknader på grunn av koronapandemien.

Statistikk fra Migrationsverket viser at i januar og februar innvilget de 2.723 asylsøknader og 5.000 familiegjenforeninger. I tillegg tok de i samme periode imot 3.294 nye asylsøknader, og  7.094 søknader om familiegjenforening. Sverige er definitivt annerledeslandet på mange måter.

Onsdag kveld kom sjokkmeldingen om at 18 mennesker med koronaviruset hadde dødd på bare ett døgn i Stockholmsregionen. Nå skal antall døde i Sverige være 65 personer.

– Stormen er her. Vi vet ikke hvor sterk den kommer til å bli, men vi er midt oppe i den, sier Björn Eriksson, som er helsedirektør i region Stockholm.

Svenskene har blant annet valgt å holde både grensene, grunnskoler og barnehager åpne. Det er også tillatt med kultur- og sportsarrangementer og det er ingen restriksjoner for serveringssteder eller hvor man kan reise i Sverige. Selv dødstallene har skutt i været siste døgnet sier Anders Tegnell, landets statsepidemiolog, at det ikke er noen grunn til å forandre strategi.

–  Med all respekt for de som er døde, gir ikke disse dødsfallene grunn til å endre strategi, sier Tegnell.

Og i dag kom sikkerhetspolitiet, Säpo, med beskjeden om at høyreekstrem ideologi sprer seg ytterligere og dermed «øker risikoen for at personer kan inspireres til attentat eller grov voldskriminalitet», skriver de i sin årsrapport. «Utviklingen understøttes av fremmede makter som har noe å tjene på økt polarisering i samfunnet», sier Säpo-sjefen Klas Friberg. Han er bekymret for at «det er et relativt stort antall organisasjoner med koblinger til voldsfremmende ekstremistiske miljøer som mottar offentlig finansiering gjennom tilskudd». Kanskje Säpo også burde begynne å se på diverse musikkvideoer?