Innvandring

Tony (17) ble drept av tidligere dømte unge voldsmenn – justisministeren svarer med statistikk

Tony Lysandrides (17) ble knivdrept på en perrong på T-sentralen i Stockholm. Han ble drept med knivstikk i hjertet. De unge overgriperne er tidligere straffedømt, men har aldri vært fengslet - på grunn av lav alder. Dagen etter dette groteske mordet svarer justisministeren med å villede med statistikk.

I mange land går debatten: virker fengsling av unge kriminelle? Det vi i alle fall kan slå fast er for mange unge kriminelle virker det ikke å la dem beholde friheten.

Knivstukket i hjertet

Det var rundt kl. 21:30 den 25. februar at en tenåring, som hadde vært på besøk hos sin greske mormor, uprovosert ble mordet på T-banen. Ett av knivstikkene han ble påført traff han i hjertet, og livet stod ikke til å redde. I henhold til kameraten, som overlevde, var angrepet helt uprovosert.

Gjerningsmennene, fire unge menn i alderen 17 til 21 år, er tidligere dømt for en rekke voldelige overgrep, men de fikk aldri fengselsstraff. De har hatt såkalt «ungdomsvård», som innebærer opphold og behandling på for eksempel en ungdomsinstitusjon. Under denne ungdomsvården er det begrenset hva personale kan foreta seg overfor de unge, for eksempel har de ikke lov å kroppsvisitere dem – og det selv om de kan ha full frihet til å gå ut og inn av institusjonen. Ungdomsvården kan også bety at de unge bor i en leilighet finansiert av det offentlige, der de med jevne mellomrom får oppfølging fra ansatte i ungdomsvården.

Mormoren, Birgitta Victorin, er talsperson for familien.

– Vi vill inte att han ska vara ett anonymt mordoffer i mängden. Han var en älskad, fin och levande pojke, sier hun til Expressen.

Hun snakket på telefon en siste gang med Tony rundt en halv time før han ble drept.

– Han ringde mig och undrade om han kunde få 100 kronor på swish för att köpa något att äta. Det var vid 21-tiden, så en halvtimme innan han blev mördad, forteller Victorin.

Familien hørte ingenting fra politiet om hva Tony var utsatt for. Sent på kvelden fikk moren en telefon fra en lege som kunne fortelle at Tony var død. Da visste hun ikke at han var på sykehus engang. Informasjonen familien har fått, har de hentet fra mediene.

Men mens familie sørger over tapet av Tony, og store deler av Sverige lider under økende kriminalitet, også kriminalitet med dødelig utgang, så finner den svenske justisministeren at tiden er inne til å villede med statistikk.

Justisministerens bom

Justisminister Morgan Johansson (S) respons, endog dag etter det groteske mordet, er relativisering. På twitter kommer han med følgende melding, etterfulgt av en graf: «I diskusjonen om etnisitet og kriminalitet så kan det være verdt å minne om at det dødelige voldet i Sverige var høyere for 30 å siden enn hva det er idag. Det var altså før de store innvandrergruppene kom til Sverige».

Så følger justisministeren – som svar til seg selv – opp med en ny graf, som skal relativisere ytterligere. For her forklarer han oppgangen i Sverige med «gjengmiljøer», men han glemmer å si noe om hvem som er med i disse gjengene. Dessuten mener han at Sverige ligger på stort sett samme nivå som andre sammenlignbare land.

(Norges hopp i 2011 skyldes at ofrene for 22/7-terroren er inkludert.)

Men den svenske justisministeren får svar på tiltale. Blant annet viser samfunnsdebattant Mattias Lindberg til grafen som Johansson benytter ikke viser realitetene fordi utviklingen skjules ved den benyttede skalaen. Han gjør blant annet en sammenligning mellom Sverige og Norge:

Atter andre reagerer med å påpeke det åpenbare: medisinske fremskritt og en mer effektiv nødetat gjør at langt flere reddes fra døden i dag enn for 30 år siden.

Det er som Tino Sanadaji sier på FB: «Bare esler tror at Sverige ikke hadde innvandring for 30 år siden, ifølge Brå (Brottsforebyggenda rådet, red) sto personer med utenlandsk bakgrunn for over 40 prosent av den dødelige volden for 30 år siden, som nå er økt til over 70 prosent», og legger til:

«Skjemmes ikke Morgan Johansson for sin uanstendige villedning dagen etter et brutalt mord?»