Terrorisme og ekstremisme

PST: – Vi har avverget flere terrorangrep i Norge

PST innrømmer for første gang at Norge er inne på listen over vestlige land som har avverget terror.

I forbindelse med den nye trusselvurderingen som ble lagt frem av PST i dag, kom det frem at bare i perioden 2017 – 2018 ble det avverget 60 terrorangrep i Vesten.

«Dette inkluderer også terrorplaner i Norge», bekrefter PST overfor Dagbladet.

Men PST-sjefen, Hans Sverre Sjøvold, vil ikke gi detaljer. Sjøvold vil ikke fortelle hvor mange angrep som er avverget, hvilke år, ei heller om det er høyreekstreme eller jihadister eller begge deler som har planlagt terror.

Det er nærliggende å tro at vi ikke snakker om enkle terroraksjoner som knivangrep eller å kjøre ned folk som er avverget.

Det er første gang PST forteller at det er forhindret terrorangrep på norsk jord. Sjøvold sier også at trusselbildet i forhold til politisk motivert vold er mer uklart enn på lenge.

Åpenhet?

Den manglende åpenheten til PST står i grell kontrast til da britenes daværende innenriksminister, Theresa May, i 2014 fortalte at etter Londonterroren 7/7 2005, hadde etterretningen avverget 40 terrorplaner som inkluderte «Mumbaistyle» angrep (indiske Mumbai 26. – 29. november 2008), der terroristene, med mål om å drepe amerikanere, briter og jøder, gikk berserk med skytevåpen i et samlet angrep på en jernbanestasjon, en fullpakket restaurant, to femstjerners hoteller, en kino, en jødisk institusjon og et sykehus. Resultatet ble minst 172 drepte og rundt 370 skadde. Slike fryktelige angrep, fortalte innenriksminister Theresa May, at britene altså de seneste årene dengang hadde avverget på egen jord. Ikke nok med det: London børs skulle bombes, en britisk ambassadør skulle tas, det samme skulle
militærpersonell, og et fly skulle styrtes. Alt dette hadde blitt avverget av etterretningen, ifølge May.