Innvandring

Nesten 90 år gammel mann må bo i bilen. Hvor er sympatien for de gamle?

Rolf bor døgnet rundt i bilen sin. Han har jobbet og betalt skatt hele livet. Dette er takken.

– Dette er en av Sveriges eldste hjemløse, sier den frittstående journalisten Joakim Lamotte, som har oppsøkt Rolf Hansson (snart 88). Rolf bor i bilen sin. Han risikerer å måtte bo der resten av sitt liv. Den gamle mistet kontrollen på betaling av husleie i noen måneder. Derfor ble han kastet ut av sitt hjem av kommunen i juli i fjor.

I hjemmet til Rolf, en sliten og overfyllt bil. Det var takken for innsatsen for å bygge Sverige.

– Dette er en reportasje jeg synes alle politikere i Sverige bør se på. Dette er en mann som har jobbet og betalt skatt i hele livet sitt i Sverige. Og nå får han ingen sted å bo. Han er altså nesten 90 år og bor i sin bil.

Dette sier Lamotte innledningsvis, journalisten som har over 200.000 følgere på Facebook, og som avundsjuka (misunnelige) svenske journalister kaller «vippshore» og «prostituert», fordi den uavhengige Lamotte lever av donasjoner på Facebook. De samme avundsjuka journalistene lever selv av skattebetalernes penger.

Når tårene renner

Lamotte gjør nettopp det de statsfinansierte journalistene sjeldent gjør. Lamotte går ut i felten og sjekker Sveriges tilstand på bakken.

Rolfs drøm er enten å få et rom med en kjøkkenkrok i kommunal bolig eller å få plass på et aldershjem. Men kommunen Trellesborg har ikke plass til ham. Sier landet som under statsminsiter Löfven har tatt imot over 800.000 nye innvandrere til Sverige.

Ikke gå glipp av hvordan kommunen behandler saken da Lamotte oppsøker ledelsen sammen med Rolf. Det er knapt til å tro – om det ikke var Sverige. Det er den nær sagt totale avvisningen. Ingen medynk for Rolf.

Denne reportasjen er noe av det sterkeste jeg har sett i mitt liv. Det er rett og slett ufattelig at dette foregår på den andre siden av grensen vår. 

Når tårene renner nedover kinnene på Rolf, da tror jeg det samme skjer med deg. Se opptaket her – og del det i sosiale medier. Dette er Sverige, nasjonen vi så opp til i flere tiår.

Foto:Joakim Lamotte