Innvandring

Kraftig advarsel fra Ungarn om ny migrasjonskrise under oppseiling

Over 100.000 registrerte migranter er samlet vest på Balkan med mål om å ta seg videre inn i Europa. I tillegg kommer et ukjent antall som ikke er registrerte. Ungarn advarer kraftig om at situasjonen minner om den største migrasjonskrisen i europeisk historie i 2015.

I forrige måned advarte statssekretæren i det ungarske forsvarsdepartementet, Szilárd Németh, om at situasjonen på grensen «har begynt å ligne på den store krisen i 2015». Ungarn er i en «tilstand av krise», la han til. 106.000 registrerte migranter har samlet seg vest på Balkan, og Ungarn opplever at det graves tunneler ved den serbiske grensen inn i Ungarn.

Nye tunneler

Ungarsk politi oppdaget sent i fjor to tunneler brukt til å smugle migranter fra Serbia til Ungarn. Tunnelene ble funnet samtidig som ungarsk politi en femdobling i antall forsøk på å entre Ungarn. Den ene ovale tunnelen var 50 cm bred og 60 cm høy og var gravd hele seks meter under jorden. Tunnelen forble skjult i lengre tid grunnet et tykt løvlag i området, samt at jorden som ble gravd ut ble dumpet i en kanal like ved. Den andre tunnelen var nesten 22 meter lang.

29. november fengslet ungarsk politi 44 migranter som ble funnet gående på en hovedvei sør i landet. Politiet fant ut at de hadde tatt seg inn i Ungarn fra Serbia gjennom en tredje tunnel som var 34 meter lang. Da migrasjonskrisen var på sitt høyeste i 2015, rullet Ungarn ut metallgjerder med barberblad. Det var under slike gjerder de to førstnevnte tunnelene ble oppdaget sent i fjor.

Dobler antall soldater på grensen

Antall migranter som prøvde å ta se illegalt inn i Ungarn fra Serbia økte betydelig i 2019. Mens 11.808 migrantene prøvde å seg inn i Ungarn de første 11 månedene i fjor, gjorde 5.400 det samme året får, altså over en dobling på et år. For to dager siden annonserte regjeringen at den dobler antallet soldater til å bevokte landets grenser. Ungarns statsminister har vært krystallklar gjennom de siste årene: Ungarn kommer ikke til å åpne grensene for Afrika og Asia, og slik komme i den samme vanskelige situasjonen som Vest-Europa økonomisk, kulturelt og i forhold til terror og kriminalitet. Tross massivt press fra Brussel står Orban ved mening, og forventer også at sentrale deler av Europa, som Ungarn, blir en sterkere og sterkere motor for økonomisk vekst i Europa.

I dag ble det kjent at Ungarn sender politi til Serbia og nord Makedonia for å hjelpe disse landene med å beskytte grensene sine.

Nettverk av menneskesmuglere anslås å generere opp til 60 milliarder kroner årlig på trafikke til og i Europa.

Over 126.500 illegale migranter tok inn i EU i 2019, ifølge International Organization for Migration.

Hovedillustrasjon: HRS