«Ikke fordrive deres eget folk!» Sterkt intervju med mor og hennes barn om gjengvold og grov sjikane

En svensk mor og hennes to barn snakker ut om en hverdag fylt med angst, trusler og sjikane. Man tror knapt det man hører allerede i første setning: "Som forelder slipper man ikke ut barna sine, ikke jeg, ikke her."

– Horunger, horunger. Vi skal knulle dere, vi skal knulle deres mor, forteller Bella (13) at hun trues med. Truslene stopper ikke der. De truet også med å drepe henne, drepe broren.

– Jeg tenkte at hvis de flyr på meg, så flyr de på meg, og da får jeg gjøre mitt beste, forteller broren Hampus.

– Jeg ser at en av guttene tar frem et våpen, setter pistolen mot hodet til Hampus, bakfra, og de skrek trykk, fortsetter Bella.

En gråtende mor skyter inn: «Jeg har ingenting imot at man tar imot folk i Sverige og at man hjelper. Men se til helvete å hjelpe deres egne først», hikster hun, og fortsetter: «Ikke fordrive deres eget folk.» 

Mor er sosialpedagog på en skole ved Västerås. Hun har tre barn og samboer. Sønnen Hampus og Bella ville ta seg en tur på ICA for Bella ville kjøpe sjokolade. «Selvfølgelig tar jeg følge med deg», sa Hampus til søsteren på hennes forespørsel. Det var nemlig mørkt ute.

Det er på vei til ICA at to unge menn kommer gående bak dem. Den ene drar en maske over ansiktet. Det første Hampus tenkte var hvordan han skulle få søsteren i sikkerhet. Hampus ba Bella fortsette å gå uten å se seg tilbake.

Situasjonen var svært truende. Hampus og Bella fortsatte å gå mens egg og annet haglet mot dem. De unge mennene sa de skulle drepe dem, skyte dem, og voldta Bella, forteller Hampus.

Bella sier at når hun tenker tilbake på hendelsen, forstår hun ingenting: «For jeg har ikke gjort dem noe som helst, ikke Hampus heller», sier hun.

Intervjuet er noe av det sterkeste vi har sett, og vitner om en virkelighet i Sverige vi tror folk flest i Norge overhodet ikke kjenner til. At det er et alternativ medium som står bak intervjuet, burde nesten være overflødig å nevne.

De 21 minuttene er virkelig verdt å sette av, så vi forteller ikke mer om hva som kommer frem fra de to barna.